Música

Crònica

El viatge de Xoel

No pintava molt bé la cosa de partida: es veia que la sala Montsalvatge, la gran de l’Auditori de Girona, no s’ompliria per rebre com es mereix Xoel López, un músic brillant que ens acompanya amb les seves cançons tot el que portem de segle, la primera dècada com a Deluxe, la segona a cara descoberta, simplement amb el seu nom, com a conseqüència d’un llarg viatge cap a la llibertat creativa amb un segell propi cada vegada més notori. Al final, la platea va acabar lluint prou bé i Xoel i la seva banda –un octet molt competent, amb tres veus femenines i sense els vents d’altres concerts– van fer la resta, amb l’energia del Jaguar que va obrir el concert o el Tigre de Bengala que el va tancar hora i mitja més tard, després de divuit cançons que van representar força equitativament els seus quatre discos signats com a Xoel López, entre Atlántico (2012) i l’últim, Si mi rayo te alcanzara (2020). Fins i tot va haver-hi una incursió en el repertori de Deluxe, la preciosa El amor valiente, cantada en diferents fragments per fins a cinc components de la banda com a solistes, amb l’harmònica de Xoel enriquint encara més la cançó, com a l’original del 2007. El músic gallec va repartir protagonisme vocal també amb Ede (Alma de oro) i, ja en els bisos, en format acústic reduït a guitarra i veu, amb María Yfeu (Por el barrio viejo), dues joves cantautores amb carrera pròpia que, com Teyou, complementen molt bé la veu de Xoel, un dels millors cantants de la seva generació.

Xoel va cantar en gallec (A serea e o mariñeiro), una llengua que ha obert noves i interessants vies a un músic que va iniciar la seva carrera cantant en anglès, i de seguida va fer aixecar el públic de les butaques amb Si mi rayo te alcanzara o Todo lo que merezcas, cançó amb esperit de ranxera, abans d’entrar en àmbits més melòdics amb Joana, i arribar a imprescindibles del seu repertori com ara Tierra, Ningún hombre, ningún lugar i Lodo.

A petició del públic, va afegir als bisos Patagonia, i va cloure el concert fusionant Tigre de Bengala amb el clàssic La Bamba, molt “arriba y arriba!”, com a final trepidant per a una de les grans nits musicals del festival Temporada Alta 2022 .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona