Arts escèniques

Quatre dones en el rovell del masclisme

Petróleo és, probablement, la sorpresa més esperada del cartell internacional del Temporada Alta d’enguany. Perquè representa l’aparició d’una companyia de dones amb més de dues dècades de trajectòria i per la inversemblança de la posada en escena. Les quatre actrius representen quatre treballadors d’una refineria de petroli. La companyia, de la qual el festival de tardor de Catalunya ha impulsat la primera gira europea, actua aquest vespre (20 h) al Teatre de Salt.

Va començar com una broma i van descobrir-hi tota una mirada reveladora. Inspirats en les reflexions d’una antropòloga en la masculinitat en el món laboral del petroli, elles adopten el punt culminant del mascle: quan es troben sense dones és quan emergeix amb més força els seus tòpics de masculinitat, diuen. És en aquests dies de convivència que apareix un nou treballador amb una nova mirada sobre el gènere que els sembra la confrontació. Van estrenar Petróleo fa quatre anys i han descobert que no hi ha tanta diferència entre representar el cos d’una altra dona o el d’un home. La gesticulació masculina, això sí, porta a unes formes mes expansives que delimiten molt els cossos més cohibits femenins. Aquest joc supera les fronteres més tancades del gènere. Hi ha espectadors que triguen mitja funció a descobrir que són dones fent d’homes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic