Art

El foc i la llum s’exhibeixen a Olot durant dos dies

Les instal·lacions del festival Lluèrnia es comencen a obrir aquesta tarda

La majoria són al barri de Sant Miquel

S’esperen milers de visitants i hi haurà afectacions de trànsit

Artistes plàstics, arquitectes, centres d’ensenyament i entitats, tant garrotxins com de la resta del país, participen en l’onzena edició de Lluèrnia , el festiva del foc i de la llum que té lloc avui i demà a Olot. S’hi podran veure 25 instal·lacions basades en aquells dos elements, que per primer cop s’obriran en dues fases: avui ja es podran visitar les de llum i demà s’hi afegiran les de foc, sempre de sis de la tarda a les dotze de la nit. Com en els festivals previs a la pandèmia, s’hi espera una afluència massiva de visitants d’arreu de Catalunya.

Del centre a Sant Miquel

Aquest cop les instal·lacions estan situades entre la plaça Major i Sant Miquel, barri on es concentren la majoria. Per poder-les visitar de manera ordenada s’ha establert un circuit senyalitzat. La que habitualment sol cridar més l’atenció és l’anomenada Hort de la llum, que aquest any s’ha encarregat a l’arquitecte Josep Ferrando (es titula Llar) i que té d’escenari el cràter del volcà de la Garrinada que dona al Bufador Vell, una casa de pagès privada cedida per a l’ocasió.

En altres escenaris intervindran els artistes Adrià Goula, Lola Solanilla, Laura Medina, l’equip Arenas-Camps-Feliu-Fuster-Prat; un grup presentat com Família i amistats de Maria Danés; els arquitectes Ybarra-Abad-Rojas, Salvestudio, Paola Medina i Víctor Vázquez; la companyia Taller de Magnèsia; estudiants de Llotja, de l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya, d’Eina, de l’Escola d’art i disseny de Terrassa, de l’ESAD de València i de l’Escola d’Art i Disseny de Reus. La representació dels centres formatius locals és molt remarcable. Hi haurà muntatges de l’Escola d’Art i Superior de Disseny; d’escoles de primària de la Garrotxa i dels instituts d’Olot. D’entre les entitats, destaquen les aportacions de la penya Aoapix i la companyia d’espectacles de foc Pim-Pma-Pum-Foc.

Afectacions

El fet de concentrar-se milers de persones en unes poques hores i en una zona delimitada és un gran repte per als organitzadors, una associació privada que té la col·laboració de l’Ajuntament i altres administracions. Els forasters que entrin des dels túnels de Bracons disposaran d’una gran zona d’aparcament al recinte firal, des d’on dissabte sortirà un bus llançadora que anirà fent viatges fins a l’estació d’autobusos. Als que vinguin des de la banda de Banyoles o el Ripollès se’ls recomana que deixin el cotxe al barri de les Tries. D’altra banda, quedaran tallades a la circulació les avingudes de Girona i Onze de Setembre. Per a la mainada s’han previst unes polseres on es podrà escriure un telèfon per si es perden.

LA FRASE

Hem d’agrair el paper que té el teixit associatiu d’Olot en aquest gran laboratori urbà
Xevi Bayona
DIRECTOR ARTÍSTIC DE LLUÈRNIA

LA XIFRA

25
instal·lacions
formen els muntatges del festival Lluèrnia d’aquest any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda