Llibres

Paisatges de Manent

L’Aleixar i Viladrau s’han agermanat a través de la literatura de Marià Manent, autor vinculat als dos pobles que va descriure detalladament els seus paisatges

Estudien ampliar l’agermanament a Premià de Dalt, d’on procedia la nissaga dels Manent

Les localitats de Viladrau (Osona) i l’Aleixar (Baix Camp) han formalitzar recentment el seu agermanament a través de l’obra del poeta, prosista, crític literari i traductor Marià Manent i Cisa (Barcelona, 1898-1988). “Que un mateix escriptor hagi descrit en la seva obra els paisatges dels dos municipis no és un tipus de vincle gaire freqüent en aquest tipus d’agermanaments”, subratlla la filòloga Fina Anglès (L’Aleixar, 1956), estudiosa de Manent i una de les promotores d’aquesta iniciativa. Anglès recorda que Manent va passar la Guerra Civil a Viladrau, on va escriure El vel de Maia. Dietari de la Guerra civil (1936–1939), i després de casar-se amb la reusenca Josefina Segimon, des dels anys quaranta fins que es va morir va passar els estius a l’Aleixar. Ara també s’està avaluant la possibilitat d’ampliar aquest agermanament a Premià de Dalt (Maresme), d’on procedia la nissaga dels Manent.

Pel que fa a les dues localitats ja agermanades, després que els respectius plens municipals aprovessin aquesta iniciativa, hi van tenir lloc diversos actes a cada municipi en dos caps de setmana successius, el 5 de novembre a Viladrau i el 12 de novembre a l’Aleixar, amb intercanvi de representació institucional i dels estudiosos de Manent que han treballat en les rutes literàries sobre els vincles de la seva obra amb les dues localitats. A les dues jornades, també hi van assistir les filles i la jove de Marià Manent, entre altres descendents, i es van inaugurar monuments commemoratius de l’agermanament, que s’anirà traduint en diferents propostes per divulgar l’obra de Manent sobre el territori. Des del 2006 ja existeix a l’Aleixar una ruta entorn de les figures de Manent i del pintor Joaquim Mir, impulsada per Fina Anglès, a la qual ara s’afegeix la dedicada a Manent a Viladrau, concebuda per Mar Olivé i Joan Marc Ramos. Des del 2018 també existeix a Premià la ruta Passejant amb Marià Manent.

“Una de les grans aportacions de Manent van ser els dietaris, en els quals, amb una gran sensibilitat i un domini del lèxic d’altíssim nivell, feia descripcions molt acurades i precises dels paisatges, autèntiques pintures poètiques”, conclou Anglès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda