Llibres

Calonge es consolida en un any com a ‘poble de llibres’

Les set llibreries que van obrir el 10 de desembre del 2021 celebren el primer aniversari amb una festa popular

Ara planegen constituir-se en associació per enfortir-se

En un sol dia, el 10 de desembre d’ara fa un any, van obrir a Calonge set llibreries de cop. Era una proesa, no només perquè la tendència general després de la fase aguda de la pandèmia era més aviat a tancar-ne, i encara més pel fet que aquesta peculiar resurrecció tenia lloc en un municipi de tot just 11.000 habitants. No va ser pas cap casualitat: ‘Calonge, poble de llibres’, que en un any s’ha consolidat com una marca alhora cultural i turística del municipi costaner, formava part d’un projecte molt intencionat de l’Ajuntament d’estimular la implantació de llibreries, per mitjà d’incentius fiscals i de facilitats en el lloguer d’espais representatius del nucli històric, per tal d’impulsar-lo com el primer “poble de llibres” de Catalunya.

Transcorregut un any des d’aquella inauguració conjunta, els llibreters en fan una valoració positiva, no només pels visitants que han aconseguit atreure durant la temporada forta d’estiu, sinó també la resta de l’any, gràcies a les activitats culturals que programen. Fora de temporada, la clientela sol provenir de les poblacions de l’entorn del Baix Empordà, que en alguns casos, com Palamós i Palafrugell, han experimentat el fenomen contrari, amb el tancament de les llibreries L’Àncora i Fòrum Vitel·la, respectivament.

L’èxit del projecte, de fet, ha animat una vuitena llibreria a establir-se també a partir d’aquest Nadal en un local de la plaça Major i que estarà especialitzada en música. La propietària, Lídia Lobato, s’havia presentat a la convocatòria de l’Ajuntament d’ara fa un any i, tot i que la seva proposta no va ser escollida, va començar a treballar en una altra llibreria del municipi, fins que ha decidit tirar endavant el seu propi negoci, que combinarà la música amb els vins per “promocionar el valor enòleg de Calonge”. La nova obertura s’afegeix a les dues llibreries generalistes que ja té Calonge, Libelista i Rals Llibres, i les cinc d’especialitzades: Llibooks (infantil), La Viatgeria (viatges), Calonge Còmics (còmic), Orient (pensament i medicina oriental) i Cocollona (ocultisme i espiritualitat).

A més, els llibreters estan treballant per constituir-se en associació, un tràmit amb el qual preveuen obtenir ajudes econòmiques que els permetin llogar espais i fer-hi presentacions o altres activitats, i formalitzar la seva inscripció en la llista de booktowns internacional.

Per celebrar el primer aniversari, l’Ajuntament va organitzar tot ahir una festa amb signatures d’autors, espectacles musicals i de dansa i propostes per als infants que va culminar amb la projecció del mapping Calonge, per molts llibres, amb brindis i pastís inclosos. Una de les activitats amb més seguiment va ser l’emissió d’El Suplement, de Catalunya Ràdio, que sumava al primer aniversari del “poble de llibres” la seva pròpia celebració de 35 anys de programa, des del castell de Calonge. Al matí, la sala era plena per seguir les intervencions dels escriptors i presentadors televisius Martí Gironell i Espartac Peran.

LA XIFRA

8
llibreries
tindrà Calonge a partir de Nadal, amb l’obertura d’un altre establiment, especialitzat en música.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE