Patrimoni

Els bancs modernistes del Clos del Pastor, en restauració

L’Escala afronta ara la restauració d’aquest sector del jardí, malmès per l’efecte de les arrels dels llorers

L’espai és de propietat municipal des de l’any 2017, quan Lluís Albert el va cedir

Els bancs modernistes del Clos del Pastor estan sent recuperats, després d’anys de degradació. Aquest és l’inici d’una nova fase de millora i recuperació del Clos del Pastor, al passeig Lluís Albert de l’Escala, uns dels espais Víctor Català que l’Ajuntament de la població està recuperant per convertir-lo en un espai de divulgació i coneixement del llegat de l’escriptora escalenca.

Aquesta nova fase servirà per consolidar un dels elements principals del jardí, els bancs modernistes que les arrels dels llorers plantats fa més d’un segle han anat deteriorant, provocant-los esquerdes i trencaments. Els treballs s’enfoquen a desmuntar els bancs i crear un mur interior de protecció que eviti la pressió de les arrels i, posteriorment, tornar-los a muntar uns centímetres més endavant per evitar que les esquerdes es tornin a produir.

Aquestes feines tenen un cost aproximat de 90.000 euros, de què la meitat provinents d’una subvenció de la Diputació de Girona, a través del pla de monuments.

El Clos del Pastor va adquirir-lo l’Ajuntament per la cessió de l’hereu de Caterina Albert, Lluís Albert, i formava part de la cessió dels fons personals de l’escriptora, entre què l’original de Solitud.

Una bona part dels documents cedits a l’Ajuntament s’han restaurat i són a l’arxiu municipal, situat a l’Alfolí de la Sal. En aquest edifici hi ha el primer espai Víctor Català, seu de la càtedra Víctor Català d’estudis sobre el modernisme de la Universitat de Girona. A l’Alfolí de la Sal pot veure una rèplica de l’original de Solitud, entre altra documentació, obres i estris de l’escriptora.

El segon espai Víctor Català és a la capella de Santa Reparada, antiga propietat de l’escriptora adquirida per l’Ajuntament de l’Escala. S’hi exposen fotografies de l’autora i la seva vinculació amb al món rural. El tercer espai Víctor Català és el Clos del Pastor.

LA XIFRA

90.000
euros
és el cost del treball, de què la meitat es paga amb diners del pla de monuments de la Diputació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona