Llibres

El perquè de Màrius Serra

A ‘Per què soc... enigmista’, l’autor explica les bases d’aquesta art lúdica

“Soc enigmista perquè m’agrada buscar cinc peus al gat i tenir la ment en moviment”

Màrius Serra (Barcelona, 1963), aparentment, és un home fàcil, en el sentit que diu que sí a tota mena de propostes (culturals, si més no), o poc hi falta. Crea encreuats per a la premsa des de fa molts anys, publica llibres de divulgació enigmística, tradueix de diversos idiomes, escriu novel·les per a adults i per a infants (per les quals ha rebut la majoria dels premis més importants), col·labora en programes de ràdio i televisió, fa presentacions de tota mena gràcies a la seva habilitat com a xerraire oficial amb què sap fer discórrer informacions erudites, sempre amb un to amè i fins i tot humorístic...

Però, dels molts papers de l’auca que interpreta, ell prefereix l’etiqueta d’enigmista, un terme que ha aconseguit treure de la nebulosa en què estava quan ell va començar a transitar per aquesta passió plena de branques florides i enriquidores.

Ara explica com va començar amb aquest vici ludolingüístic i detalla la diversitat de jocs que es poden crear i resoldre al llibret Perquè soc... enigmista, de la col·lecció sobre professions i aficions que publica la jove editorial ClarBooks. El llibre està il·lustrat per Roser Calafell, amb qui també fan junts la sèrie infantil Les aventures de la Napeu.

“Soc enigmista perquè no m’agrada memoritzar. La majoria de coses que recordo les he apreses instigat per la curiositat o l’atzar, no pas perquè em proposés de memoritzar-les, de la mateixa manera que, jugant a repetir el que em deien a casa, vaig aprendre a parlar”, explica Serra. “Soc enigmista perquè m’agrada buscar cinc peus al gat, tenir la ment en moviment, i perquè m’agrada preguntar”, afegeix.

En aquest llibre, de to i aspecte didàctics, Serra explica què és l’enigmística, ensenya de manera pràctica a crear un encreuat, pas a pas, alhora que va oferint dades històriques sobre els orígens dels diferents jocs i, en un glossari final, sintetitza les bases de fins a 36 jocs amb les paraules com a element principal, des de l’acròstic fins a la xarada, passant pel criptograma, els mots maleta i el poligrama.

ClarBooks incorpora en tots els seus llibres continguts multimèdia a través d’enllaços amb codis QR, com en aquest cas, en què hi ha cinc jocs (amb diverses opcions i solucions), plantejats per Serra, que es poden resoldre de manera dinàmica.

“Els enllaços no són un simple ornament, s’integren orgànicament en cada llibre, enriquint l’experiència de la lectura amb un ventall de possibilitats vinculades sempre a la temàtica del llibre, perquè creiem en la renovació del llibre en paper i la seva adaptació a les noves tecnologies, però no volem que perdi l’essència d’objecte físic de valor”, comenta l’editor Roger Bonafont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA