Arts escèniques

JORDI CAPS

MAG GUANYADOR DE ‘GOT TALENT 8’

“Si hi creus, la màgia ho fa tot possible”

Jordi Caps (Barcelona, 1971) s’ha coronat com a guanyador de l’última edició de Got Talent (Telecinco), un programa que busca el millor artista a través d’un concurs amb un jurat format per Risto Mejide, Edurne, Paula Echevarría i Dani Martínez. El català, el primer mag en assolir aquesta fita, no només va deixar amb la boca oberta els jutges, sinó que, amb un número espectacular –amb el qual lligava argumentalment les seves actuacions classificatòries,– va fer posar dempeus el miler d’espectadors que el veien en directe al teatre. De passada, va revelar que va néixer el 4 de març de 1971, el dia que el seu pare mai no s’hauria imaginat que la seva afició a la màgia l’heretaria aquest talentós artista i professor d’il·lusionisme.

És el primer mag que ha guanyat un ‘Got Talent’, deu ser tot un honor! O un pes?
He fet història, cert! No tinc cap pes amb això, més enllà de continuar fent el que m’agrada i m’apassiona, que és la màgia, allò que em fa feliç. Tot el que vingui són premis. Es tracta d’això, la vida: anar complint somnis.
El que sí que fa és visibilitzar i reivindicar la màgia entre les arts escèniques.
Sí, la gent està mal acostumada, per les xarxes, que la màgia són trucs i jocs de mans. Per als mags professionals, no és res d’això. La màgia és molt més que un simple joc, amaga coses al darrere com valors, habilitats, teoria, psicologia... que són tant o més importants que les mans i el joc en si.
No tothom pot ser mag?
Tothom pot fer màgia i tothom pot ser mag, però estem mal acostumats a veure jocs amb poca preparació i creativitat, mal presentats i pitjor executats. Això és el que fa mal. La màgia és feina d’anys i de molt estudi. Sí, pots anar a una botiga de màgia i que t’expliquin un secret i fer-ho, però això no vol dir que siguis mag.
Tornem al ‘Got Talent’. Que fos conegut de Risto pot crear suspicàcies...
Una cosa és ser amic i una altra, tan sols un conegut, com és el cas. L’única relació que tinc amb ell és la d’un client que m’ha contractat com ho han fet altres centenars de persones. Aleshores són clients, sense cap relació d’amistat; simplement hem compartit una estona maca i especial per al client. Que ell em coneixia, sí, de forma professional.
També és veritat que li va recomanar no presentar-se al concurs.
Sí, bàsicament perquè no ho necessitava. Amb aquestes paraules ja em vaig sentir premiat, d’una persona com ell que respecto molt professionalment. Però la situació arran de la covid et força a arriscar per aconseguir coses.
Va estar nerviós durant l’actuació?
Tenia experiència a la televisió però, allò del Got Talent és una cosa d’un altre món: és una pressió escènica i mediàtica molt gran, un teatre amb mil espectadors i quatre persones davant teu que t’estan jutjant. I a més que t’estan veient milions. No jo, tothom està nerviós, i si algú et diu el contrari és mentida.
Va ser fàcil o més complicat del que sembla, arribar a la final i guanyar-la?
L’experiència és això. Em vaig presentar per culpa de la covid –bé, gràcies a la covid–, sense esperar res. El meu únic objectiu era treballar d’allò que més m’agrada, seguir mantenint el somni ferm que tinc des de petit: ser mag. No cercava res més. A partir d’aquí els somnis s’anaven fent realitat. No m’imaginava aconseguir un Botó d’Or, poder passar a semifinals sent el més votat, no m’imaginava arribar a la final i encara menys guanyar-la.
Tot i així, tenia l’as a la màniga final.
Sí, tenia una proposta per actuar, tancada. Es tractava de jocs individuals que si passaven a la fase següent podien tenir més èxit perquè incrementaven l’impacte. Eren bons per si, però poder arribar a la final i desvelar el desenllaç d’aquesta història...
Molt cinematogràfic: narratiu, amb un nus i un desenllaç ple de suspens!
Que no s’esperava ningú, a cap Got Talent mai s’havia fet, lligar un número a les tres fases. Tots els jocs solen ser individuals, però un joc que tingui aquest lligam, un vincle amb els anteriors i que tingui això que has dit, un inici, un desenvolupament i un final, no.
Amb quines valoracions es queda?
De tots els comentaris, de mags i de gent de tot el món, jo em quedo feliç que els hagi agradat la meva màgia i el meu art, però sobretot pels comentaris a la meva persona, en què destaquen la meva proximitat, humilitat i manera d’arribar a la gent, que els he fet plorar... Això és el piropo més bonic.
La màgia existeix?
Si tu creus en la màgia, la pots veure arreu. Perquè existeix si la vols creure o la vols trobar. Tot és possible! Màgia es pot traduir per il·lusió, és a dir, tot el que tu vulguis aconseguir en aquesta vida ho pots aconseguir. La màgia no és només veure-la, és sentir-la. També és emocionar, contactar i fer sentir coses boniques. La màgia s’ha de creure, si no hi creus no la trobaràs enlloc.
Però vostè té avantatge, raigs X als ulls.
[Riu] No, això és un art, una professió que no s’aprèn en dos dies. La màgia professional és una feina que s’estudia, que necessita constància, esforç, estudi tècnic, psicologia..., és un món que no té fi. Mai en sabràs del tot.
A quin lloc inversemblant ha fet màgia?
A l’avió de passatgers més gran del món. A la planta de dalt, al bar, mentre la gent prenia alguna cosa. Treballo molt per a empreses, coaching amb màgia, on descobreixo els valors que hi ha rere la màgia, aplicada al dia a dia.

Ja és un dels grans

De ben petit que viu envoltat de cartes i mocadors, i quan li preguntaven què volia ser, ho tenia clar: mag. No només això, també ensenya a fer-ne, com a professor a l’escola del Mag Lari, i és assessor creatiu del Mago Pop. A Tamarit de Llitera lluirà una placa al passeig màgic de la Fama, on les seves mans estaran immortalitzades al costat de grans mestres que admira, com Tamariz i tants d’altres. Ara ho té tot a punt per fer la gira del 2023 amb l’espectacle ‘Jordi Caps. Màgia de prop’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona