Còmic

Mirador

Il·lustríssimes, il·lustrades i il·lustradores

El fons d’autores de còmic i il·lustradores de la Biblioteca Nacional en una mostra reveladora

En pocs dies, han coin­ci­dit diver­ses pro­pos­tes que han donat visi­bi­li­tat –llum a la fos­cor, que diria Car­les Porta– a la feina en el camp del còmic i la il·lus­tració de les dones auto­res. En el recent Còmic Bar­ce­lona, s’ha pogut veure la mos­tra efímera comis­sa­ri­ada per Roser Messa Magas del humor sobre cre­a­do­res que tiren de la iro­nia a l’hora d’expres­sar els seus acu­dits gràfics i his­to­ri­e­tes. El mateix saló ha pre­miat tota la tra­jectòria de Trini Tin­turé (Lleida, 1938), en un fet poc habi­tual fins ara, perquè la majo­ria de grans pre­mis han anat a parar a mans d’homes.

Trini Tin­turé va ini­ciar-se en l’ano­me­nat còmic femení. Vinye­tes mar­ca­des pels con­tes de fades, de con­cepte més aviat ranci. Als anys sei­xanta, les revis­tes per a noies evo­lu­ci­o­na­rien una mica per l’entrada del feno­men fans, amb referència als can­tants de moda, i uns aires de moder­ni­tat con­tro­lada de què par­ti­ci­pa­ria Tin­turé.

Com tan­tes altres com­pa­nyes seves, va patir sem­pre una pressió més forta que la dels seus com­panys mas­cles en el desen­vo­lu­pa­ment de la seva pro­fessió. Només se’ls per­me­tia certa visi­bi­li­tat en l’àmbit del conte infan­til il·lus­trat. Tin­turé és també una de les 37 il·lus­tra­do­res que for­men part de l’expo­sició Il·lustríssi­mes. Dones que van dibui­xar el segle XX, que es pot veure fins a l’1 d’octu­bre al Museu d’Història de Cata­lu­nya, a Bar­ce­lona, orga­nit­zada per la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya.

La mos­tra ha estat comis­sa­ri­ada per Toni Gui­ral i Roser Pintó i està orga­nit­zada física­ment en petits habi­ta­cles que repre­sen­ten dife­rents àmbits de la vida quo­ti­di­ana, gai­rebé com si fos una petita ciu­tat. La idea de la mos­tra és reconèixer el que no ha estat reco­ne­gut: la història del segle XX va ser rela­tada també per dones i la for­ta­lesa de la seva visió no per ama­gada resulta menys con­tun­dent i cla­ri­vi­dent. El mate­rial gràfic que s’exposa prové del fons d’ori­gi­nals de la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya.

Els noms que hi tro­bem els encapçala l’autora que ha estat un refe­rent de com obrir amb talent un món for­ti­fi­cat per homes: Lola Anglada (1892-1984), que a més de par­ti­ci­par en mol­tes publi­ca­ci­ons infan­tils en català, com ara En Jordi, En Patu­fet i Viro­let, també ho va fer en el con­si­de­rat el pri­mer tebeo a l’Estat espa­nyol: Dominguín. Més pio­nera no es pot ser.

Més noms: Mercè Lli­mona (1914-1997), Pie­tat For­nesa (1915-1967), Maria Claret (1916-1986) i Rosa Gal­cerán (1917-2015), que va tocar molts pals: còmic, publi­ci­tat i va par­ti­ci­par en el pri­mer llarg­me­tratge de dibui­xos ani­mats en color a Europa, Gar­ban­cito de la Mancha.

Pili Blasco (1921-1992) for­mava part del clan del ger­mans Blasco i tot i la for­ta­lesa de la seva paren­tela, que tre­ba­lla­ven junts, va sig­ni­fi­car-se com una de les pri­me­res dibui­xants de còmic de tot l’Estat.

Espe­cial afecte sento per Carme Bar­barà, autora de Mary Noti­cias, un còmic que pre­nia a les meves ger­ma­nes i que, per a l’època –pri­mera mei­tat dels anys sei­xanta–, era prou modern. La pro­ta­go­nista era una repor­tera de tele­visió que tenia un promès amb apa­rença de ser una mica babau, però amb una doble per­so­na­li­tat: quan es carac­te­rit­zava amb una bar­beta postissa, es trans­for­mava en Bruma, el per­so­natge que aju­dava la peri­o­dista en els seus casos. El mis­teri de Bruma és el que vol­dria tro­bar Mary Noti­cias en el seu promès.

En la mos­tra hi ha un nom que va tren­car amb molts del esque­mes de les con­ven­ci­ons del còmic: Núria Pom­peia (1931-2016) va donar als seus per­so­nat­ges un mar­cat fons femi­nista. Altres auto­res com­pro­me­ses a tren­car mot­lles: Laura Pérez Ver­netti (1958), única dona que va fer una por­tada a El Víbora, Marika (1949), que va trac­tar el tema social i polític, i Mariel (1946), habi­tual d’El Jue­ves.

I què s’ha de dir de la Pilarín Bayés, refe­rent abso­lut, i de Roser Cap­de­vila (1939), cre­a­dora de Les tres bes­so­nes? Em deixo noms també cab­dals, com tots els que for­men part del llis­tat, però, més que citar-los, el que cal és que aneu al Museu d’Història de Cata­lu­nya. Val la pena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.