Patrimoni

LLIBRES

Un llibre recupera la poesia anarquista de Cels Gomis

Emili Samper Prunera (Tarragona,1980) recupera poesies i textos diversos de Cels Gomis i Mestre (Reus, 1841 – Barcelona, 1915), enginyer i folklorista de tendència anarquista. L’estudiós ja l’havia reivindicat el 2013 amb De l’anarquisme al folklore. Cels Gomis i Mestre

Ara, amb un pròleg de Magí Sunyer, el volum Biblioteca llibertària. Antologia de textos anarquistes remarca la diversitat d’àmbits entre els quals es va moure aquest escriptor d’articles polítics, treballs excursionistes i folklòrics, creacions literàries i manuals pedagògics. La recopilació de la poesia i part del pensament de Gomis posa a l’abast dels lectors una obra fins ara esparsa i de difícil accés que mostra la vigència del pensament d’un intel·lectual de referència.

Després de l’estudi de Samper, l’obra aplega, en primer lloc, la poesia de més interès polític i social de Cels Gomis i Mestre, en la qual s’apunten els temes recurrents del republicanisme i l’anarquisme. En segon lloc, dos opuscles editats per l’Agrupación de Propaganda Socialista de Sabadell, on el folklorista analitza la força del moviment anarquista dins de l’associació obrera, la importància de la dona en la societat i el paper del catolicisme. En tercer lloc, també es compilen els articles publicats per Gomis a la revista Acracia entre 1886 i 1887, en què es desenvolupen diversos aspectes relacionats amb la vida de la classe treballadora.Gomis i Mestre, conegut sobretot com a folklorista, fou també excursionista, escriptor i divulgador científic. Amb una gran personalitat i una enorme capacitat de treball, va exercir d’enginyer, ocupació amb què va conèixer les condicions dels obrers. Arran de la seva participació en la revolta federal de 1869 s’exilià a Suïssa, on col·laborà amb Mikhail Bakunin, amb qui es va introduir a l’anarquisme. La seva ideologia progressista, que es reflecteix en tota la seva producció, va evolucionar del republicanisme a l’anarquisme i el va impulsar a adoptar un paper políticament actiu, en especial durant els anys de joventut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona