Llibres

Cada hora es publiquen quatre llibres a Catalunya, un dels quals en català

El 2021 es van editar 38.873 títols, gairebé la meitat del total de l’Estat (49%)

Cada dia es publiquen a Catalunya al voltant de 100 llibres, una mitjana de més de quatre per hora. Segons dades recollides per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya i divulgades per l’ACN, entre el 2012 i el 2021 es van publicar 375.639 títols al país –una mitjana anual de prop de 40.000–, dels quals 95.096 estaven escrits en català, és a dir, un 25,3 del total. Les dades dels editors també reflecteixen l’importància del sector a Catalunya, respecte al conjunt de l’Estat. Comptant tant les versions en paper com les digitals, el 2021 es van editar 38.873 llibres a Catalunya, gairebé la meitat del total de l’Estat espanyol, concretament un 49%. De mitjana, de cada títol se n’imprimeixen uns 4.000 exemplars.

D’altra banda, l’anàlisi de l’ACN també reflecteix que per cada tres títols que es van publicar en castellà el 2021 (27.069), se’n va editar aproximadament un en català (9.421). La proporció s’ha mantingut estable durant la darrera dècada, però és menor a la de fa 20 anys. Els primers anys del segle XXI, un 30% dels nous títols era en català, i ara ha baixat al 25% aproximadament, sobretot pel significatiu increment dels volums publicats en castellà.

Tot i aquestes grans xifres, el director de l’agència de l’ISBN –sigles en anglès del codi internacional normalitzat per a llibres–, Miguel Jiménez, constata que només la meitat dels llibres publicats arriben a les llibreries. La resta són títols electrònics –alguns dels quals, duplicats des del paper– i altres corresponents a publicacions de fundacions, ajuntaments, empreses o organitzacions no governamentals. Un altre indici de la importància del sector editorial català és que el web de l’agència de l’ISBN, que està gestionada per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, té versions en castellà i en català, però en cap altra de les llengües cooficials de l’Estat.

El pes de la indústria editorial catalana també queda palès tenint en compte que la facturació de venda de llibres el 2021 va arribar a 1.345 milions d’euros, un 52% del total de l’Estat. Es tracta de la millor xifra des del 2010, però encara es troba a nivells inferiors als del 2007, quan la facturació va tocar sostre amb 1.662 milions d’euros, just abans de la crisi financera del 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona