Llibres

sant jordi en precampanya

Eslògans, globus i llibres en un Sant Jordi en precampanya

Els polítics no han faltat a la festa a Barcelona, però han ocupat un lloc discret en una jornada multitudinària

Les parades dels partits oferien tríptics amb eslògans i venien llibres dels seus membres o afins ideològicament

Ignorem amb quin criteri es distribueixen les parades dels partits polítics la diada de Sant Jordi a Barcelona, però detectem dues regles incontestables: totes són a la rambla de Catalunya, entre Consell de Cent i la Diagonal, i els dos partits que governen junts (o ho feien, fins a la precampanya electoral) estan més a prop del centre que ningú. Falten 35 dies per a les eleccions municipals i cap partit ha faltat a la diada, cita ineludible fins i tot quan les urnes no s’ensumen ni de lluny. Avui hi són tots: Barcelona en Comú i PSC, a una illa de distància, a Diputació i Consell de Cent; ERC a dalt de tot, a rambla de Catalunya amb Còrsega, ben a prop de les parades d’Òmnium i ANC, i entremig es barregen des de Junts per Catalunya, les joventuts d’aquest partit i d’ERC (uns al costat dels altres, però sense mesclar-se) i el Consell de la República, fins al PP, Ciutadans (amb Carrizosa solitari, parlant per telèfon) i formacions més minoritàries com Vox, Demòcrates per Catalunya (“Lleials a l’1 d’Octubre”, diu el seu eslògan) o Valents (amb Eva Parera, que, amb Manuel Valls, va fer alcaldessa Ada Colau).

L’avinguda que uneix la plaça de Catalunya amb la Diagonal no anava tan plena com el passeig de Gràcia. Els polítics ocupen (o són relegats, segons com es miri) un lloc discret en la festa del llibre i no hi ha hagut els col·lapses que provocaven les cues per a les signatures a punts com passeig de Gràcia amb Aragó o amb Diputació. Tots han publicitat els seus eslògans, han regalats globus, pins i bolis, i han fet propostes de llibres per regalar, signats, en alguns casos.

ERC ofereix, al costat del tríptic amb el lema “Maragall, més que mai” i els eslògans “Barcelona no està en venda. Recuperem l’orgull de Barcelona”, llibres com Escrivim el futur amb tinta lila, de Carme Forcadell; el 15M facha, de Gabriel Rufián; A l’altra banda del mur, de Raül Romeva, o Carregades de raons, de Dolors Bassa i Montse Bassa. Una plataforma rodona amb una càmera que li donava voltes a gran velocitat permetia ballar melodies a ritme de rumba, i hi van passar Ernest Maragall, Pere Aragonès i la plana major d’ERC , que ràpidament van circular per les xarxes socials.

Al costat dels lemes “Trias per Barcelona” i “La Barcelona que funciona”, a la parada de Junts per Catalunya hi ha arrenglerats, per aquest ordre, exemplars d’Escrits de presó, de Joaquim Forn; Les hores incertes, de Quim Torra; Persistim, de Jordi Turull, i Filla de l’1 d’octubre, de Laura Borràs. BCN en Comú llueix amb lletres grans una adreça electrònica, adacolau2023.barcelona , i és, amb ERC, l’única parada que ofereix un espai per a nens petits on pintar, dibuixar i maquillar-se. L’oferta literària dels Comuns és més eclèctica: Dejar de ser súbditos, de Gerardo Pisarello; Me lo han dicho los astros, de Chara Vega, o No parlaràs mai un bon català - Les mentides de la immersió lingüística, de Joan Mena. Més avall, a la cantonada de rambla de Catalunya amb Diputació, Joan Collboni somriu des d’un cartell enorme, amb el fons vermell del PSC; hi ha tríptics amb el lema “Un nou futur per Barcelona” i Salvador Illa és el protagonista literari amb el llibre El año de la pandemia, amb pròleg de Fernando Simón. Al costat, biografies de Carme Chacón i Tarradellas; ¿Qué es el federalismo?, de Victòria Camps, i el conte infantil il·lustrat Petita història del Partit dels Socialistes de Catalunya PSC.

Vox ofereix una fotografia del seu candidat amb el lema “Cuida Barcelona, cuida lo tuyo” i, suposem que per cuidar el que és seu, una història de Catalunya i Espanya que molts ja vam haver d’estudiar a les escoles dels setanta, venen llibres com Cataluña. La historia (amb ñ) i Los útimos de América, relat de les epopeies per defensar les escorrialles de l’Imperi Espanyol.

A banda dels partits, Òmnium i Assemblea Nacional de Catalunya celebren la festa de Sant Jordi de maneres diferents. L’entitat presidida per Xavier Antich tenia a migdia l’escriptora Gemma Ruiz signant exemplars del premi Sant Jordi 2022 Les nostres mares i a la seva parada destaquen diversos eslògans de campanyes per la llengua catalana. ANC té la parada presidida pels lemes “Som una nació” i “Hem decidit independència!”, i ha brindat a les dues per Catalunya i per les nacions del món sense estat en una recepció a membres de l’UNPO, organització que aplega nacions i pobles sense representació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda