Llibres

La germana petita diu prou

L’esmorzar de la Generalitat va reunir un centenar de persones

Roser Rimbau i Carles Sala hi van representar la literatura infantil i juvenil

Un centenar de persones –gairebé es poden comptar a la foto, una de les més atapeïdes dels últims anys– van assistir ahir al matí al tradicional esmorzar literari organitzat per la Generalitat a Girona, per donar forces, amb cafès i xuixos, als escriptors, llibreters i editors, entre altres protagonistes del món del llibre, per afrontar la llarga jornada de Sant Jordi. En aquesta ocasió, es va dedicar l’esmorzar a la literatura infantil i juvenil, com algun any s’havia dedicat als poetes de Girona, les biblioteques o autors concrets. “És cert que la literatura infantil i juvenil a vegades és vista com la germana petita de la literatura per a adults, però això no vol dir que sigui menys important. Perquè quan diem literatura infantil i juvenil posem l’accent en què és per a infants i la menystenim, però en canvi on hem de posar l’accent per no equivocar-nos és en el fet que estem parlant de literatura”, va dir Cristina Ros, coordinadora del Cler (Club de Lectures Recomanables) del servei de biblioteques de la Diputació de Girona, que va ser l’encarregada de glossar el tema central de l’esmorzar i els seus dos representants a l’acte, els escriptors gironins Roser Rimbau i Carles Sala, excel·lents representants del gènere al·ludit. Tant Ros com ells dos, en les seves posteriors intervencions, van incidir en la importància de la literatura infantil i juvenil com a inici d’un itinerari lector amb fonaments sòlids per durar tota una vida. I en canvi, com van remarcar, sovint no té una gran consideració social i encara menys literària, ni tan sols en una diada com la de Sant Jordi, quan molt probablement els nens i nenes de tot Catalunya són els principals destinataris d’una part molt important dels milers de llibres adquirits durant la jornada, i en canvi rarament es destaquen els títols més venuts d’aquest gènere entre tots els rànquings de la jornada. Com va subratllar Cristina Ros, hi ha grans clàssics de la literatura infantil i juvenil que, en els seus orígens, no van ser concebuts específicament per a unes determinades edats, i actualment continuen creant-se grans obres amb aquesta etiqueta, també amb altres formats com ara l’àlbum il·lustrat, el còmic i el manga, com va remarcar la bibliotecària.

La delegada del Govern, Laia Cañigueral, i el director dels Serveis Territorials de Cultura, Josep Calataiud, van ser els amfitrions de l’esmorzar, al qual també va assistir el conseller de Recerca i Universitats, el també escriptor Joaquim Nadal. “Vosaltres feu un paper essencial en la promoció del català, contribuïu a l’augment del seu ús social, també entre els més joves, i feu que sigui un dels pilars del país”, els va dir la delegada a Rimbau i Sala, com a representants d’aquesta germana petita de la literatura que ja està molt farta de ser l’última de la fila, també per Sant Jordi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic