Llibres

El poeta i narrador Antoni Vidal Ferrando guanya el Premi Jaume Fuster

És autor d’una trentena de llibres i la seva obra ha estat traduïda a nou llengües

Antoni Vidal Ferrando és el guanyador del Premi Jaume Fuster, que concedeix l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), a partir de la decisió dels seus socis. Vidal Ferrando ha recollit, avui a l’Ateneu Barcelonès, de mans del president de l’AELC, Sebastià Portell, la insígnia que il·lustra el guardó, que enguany arriba a la vint-i-tresena edició.

Antoni Vidal Ferrando (Santanyí, Mallorca, 1945) és poeta i narrador. Mestre de professió, la seva obra poètica parteix de la seva identitat illenca per a construir un discurs sobre l’ésser humà contemporani. Com a autor ha guanyat tretze premis, entre els quals l’Ausiàs March (1985), el Ciutat de Palma (1985 i 1995), el Josep M. Llompart dels Cavall Verd (1993), la Flor Natural als Jocs Florals de Barcelona (1994), el Sant Joan (1999), el Crítica Serra d’Or de Novel·la (2008) i Carles Riba de Poesia (2021), entre d’altres.

El seu primer llibre de poemes va ser El ball dels jorns (1986) i des d’aleshores n’ha publicat setze, entre els quals destaquen Calvari (1992), El batec de les pedres (1996), Cap de cantó (2004), Gebre als vidres (2012), Aigües desprotegides (2018) i Si entra boira, no tindré on anar (2022). Els últims anys han vist la llum diverses antologies poètiques, entre les quals El jardí de les delícies (2005), en edició bilingüe català-castellà, i A cops de ferro i àlgebra (2005), a cura de D. Sam Abrams. El 2008 es va publicar tota la seva poesia en un sol volum, Allà on crema l’herba: Obra poètica (1986-2007).

Com a narrador ha publicat sis novel·les, entre les que figuren la seva trilogia sobre la Mallorca del segle XX, iniciada amb Les llunes i els calàpets (1994) i completada amb La mà del jardiner (1999), Premi Sant Joan de novel·la. També destaca L’illa dels dòlmens (2007), Premi de la Crítica Serra d’Or.

Les seves obres, escrites sempre en català, han estat traduïdes al castellà, el francès, l’anglès, l’alemany, el gallec, el neerlandès, l’hindi, el romanès i el rus.

Llicenciat en Filosofia i Lletres, ha exercit de mestre i s’ha dedicat també a la investigació i la divulgació de la història. Des del 2018, l’Ajuntament de Santanyí, el seu municipi, convoca un premi de narrativa amb el seu nom.

El Premi Jaume Fuster el concedeixen els membres de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) a un autor per la trajectòria de la seva obra. És l’únic premi literari que es vota entre tots els companys d’ofici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona