Còmic

Mirador

Acte de contrició?

Pederastes i pedòfils viuen a Contrition, una població allunyada d’escoles i mainada

Difícils temes són els de la pederàstia, la pedofília, el ciberassetjament i l’assetjament a l’escola. El guionista Carlos Portela i el dibuixant Keko, sense banalitzar, ni tampoc fer-ne un pamflet, construeixen un trhiller angoixant que planteja molts interrogants però que deixa al lector la facultat de donar respostes. Ni de bon tros defensa els protagonistes, només els situa en el context en què viuen després d’haver complert condemna per les seves accions. Ells creen un infern que esdevé per sempre la seva llar de dolor.

Contrition (Norma Editorial) és el nom del còmic i també el de la població on resideixen pedòfils i pederastes que ja han passat per la presó i que han de viure allunyats de centres escolars i altres entitats on hi hagi menors. A més, un cartell situat a la porta de casa seva recorda a l’improbable visitant la seva condició de depredador sexual.

Constrition, amb un altre nom, és un poble real situat a Florida, als Estats Units. Un estat en què la llei és molt estricta pel que fa als exconvictes de delictes sexuals. En el relat i en la realitat, una organització religiosa dona suport als habitants perquè puguin tenir feina. En el cas del còmic, el lideratge moral de la comunitat el porta un capellà que també havia estat denunciat per la seva malaltissa afició als infants. Un incident d’abast policial i les investigacions d’una periodista del diari local donen a la història una trama d’acció i misteri totalment compatible amb el rigor que cal per tractar aquest temes.

El gran dubte que es planteja en l’obra, i de ben segur en la realitat, és si l’acte de contrició que fan els protagonistes després d’estar engarjolats i haver de viure en un poble que no deixa de ser una presó sense barrots és prou càstig per considerar-se perdonats i creure que el mal que han fet no el tornaran a repetir. Sembla que ni els protagonistes tenen clar si mai més sortiran de la presó de la seva ànima.

El guió de Carlos Portela (Vigo, 1963) és el d’un autor que, tot iniciant-se a finals dels vuitanta com a guionista de còmic amb una carrera que a mi i a molts lectors va cridar l’atenció amb Impresiones de la Isla (1993), amb dibuixos de Fernando Iglesias, ha continuat en el camp de la televisió i el cinema, cosa que li dona un ritme especial que també inclou moltes vinyetes només descriptives amb silencis que afegeixen una bona dosi d’angoixa dramàtica.

Al seu torn, el dibuixant Keko (Madrid, 1963), autor per qui sento especial devoció des de l’etapa en la trencadora revista Madriz, experimenta noves tècniques de trames que donen al blanc i negre una gran quantitat de tèrbols matisos. La seva trajectòria està farcida de personatges de grans desequilibris mentals, cosa que fa que aquesta història sigui totalment escaient a la seva línia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA