Llibres

Festival

28 dies de paraules

CaixaForum Barcelona ret homenatge a la literatura amb el festival En Altres Paraules

Es transita per disciplines variades: poesia, narrativa, teatre, música, debats, tallers...

Hi participen autors destacats del panorama català i internacional, com ara Irene Solà, Enrique Vila-Matas, Max Porter, Martí Gironell i Blanca Llum Vidal

El nou festival també pensa programar diverses activitats didàctiques per al públic familiar

La paraula serveix per comunicar-nos, però també pot servir per emocionar-nos, en el sentit d’estimular les connexions entre el cervell i el cor. Un poema, una cançó, un text teatral o narratiu i, quan és possible, tot barrejat amb talent, poden ser potents i efectius generadors d’emocions. I la paraula és el fil conductor del festival En Altres Paraules que, des d’avui i fins al 31 de maig, posa en marxa la Fundació La Caixa a la seu de CaixaForum Barcelona.

El festival oferirà conferències, debats, concerts, clubs de lectura, vermuts poètics i tallers, en una proposta literària transversal que acostarà el món de la paraula a tots els públics. La programació inclou trobades inèdites entre artistes del món de la música i l’espectacle i autors de renom nacional i internacional, com ara Irene Solà, que acaba de publicar Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres i conversarà amb l’escriptor britànic Max Porter; els poetes i novel·listes xilens Alejandro Zambra i Paulina Flores; explicaran els seus secrets creatius novel·listes com ara Martí Gironell, Cristina Campos, María Dueñas, Enrique Vila-Matas...

El festival també presenta propostes d’arts escèniques amb les estrenes a Barcelona dels espectacles Una gavina, del dramaturg Francesc Cerro-Ferran, interpretat per Mar Ulldemolins, i l’intimista Tard, però no pas a deshora, amb Emma Vilarasau, Rosa Renom i Victòria Pagès, que fan una lectura dramatitzada de les cartes entre Maria Mercè Marçal i Felícia Fuster.

En Altres Paraules també vol apostar pels nous formats i una bona manera d’acostar-se a l’obra dels artistes és a partir dels llibres que els han marcat més en la seva forma de comprendre el món i representar-lo. Aquest és l’objectiu del club de lectura que rebrà la visita de l’actriu, còmica i presentadora Asaari Bibang, autora del pòdcast No hay negros en el Tíbet, que l’ha convertit en un referent a l’hora de combinar l’humor amb la perspectiva crítica i antiracista. La segona sessió d’aquest club serà amb l’artista visual Ignasi Aballí, que compartirà la lectura de quatre clàssics universals, com l’Ulisses, de James Joyce, per descobrir les millors lliçons de vida que ens ofereixen aquesta mena de títols.

En col·laboració amb el Festival Barcelona Poesia, tindrà lloc un diàleg poètic fins ara inèdit entre la poeta libanesa d’ascendència palestina Rafeef Ziadah i l’escriptora catalana Maria Sevilla. I també tindrà una base poètica la proposta que uneix les paraules i el paisatge sonor de la poeta Blanca Llum Vidal, que recitarà les cartes de l’obra La princesa sou vós, acompanyada pels sintetitzadors, els pedals i el postrock de Los Sara Fontán.

En l’apartat de la paraula a l’entorn de la música, el festival inclourà el concert Schubert in love, amb la cantant Rosemary Standley i els músics de l’Ensemble Contraste. Presentaran una selecció dels lieder de Schubert en una versió molt original que aplega influències que van des de la música clàssica i el jazz fins al pop i el folk.

Com és habitual, la Fundació La Caixa té una cura especial en el públic familiar i per això el festival també inclourà activitats com el taller de dansa Subjecte-verb-predicat, de la companyia CondeGalí B.L., una proposta participativa que permetrà experimentar amb la sintaxi de les paraules i el moviment del cos i en què les paraules s’encarnaran en accions que es convertiran en dansa. També, i amb participació del festival FLIC, es presenta Xiuxiueig literari, una proposta narrativa itinerant en què un contacontes es desplaça pel centre cultural explicant històries a cau d’orella al públic visitant. És una aposta d’oralitat literària propera i acollidora, perquè hi ha paraules que arriben més lluny si es diuen en veu baixa.

Al taller La Lletreria, el públic familiar podrà experimentar amb les tipografies i els materials per formar lletres, en una activitat que permet aprendre, a través de la manipulació creativa dels materials, que una lletra és un símbol que representa un so o fonema.

En total, seran 28 dies en què el públic podrà gaudir d’una vintena d’activitats en una proposta literària transversal, oberta i multidisciplinària. Amb aquesta programació CaixaForum Barcelona vol celebrar per primera vegada el mes de la paraula expandint la mena d’activitats que normalment es fan al centre i programant propostes originals amb nous formats.

La graella de les activitats amb les dates i els horaris es pot consultar a .

Vermuts
Els quatre diumenges que coincideixen amb el festival hi haurà, a les 12.30 h i al terrat de l’edifici modernista, quatre vermuts amb duets molt interessants. El 7 de maig hi seran la compositora Cristina Rosenvinge i la novel·lista Laura Fernández; el 14, la novel·lista i poeta Eva Baltasar i la música Maria Rodés; el 21, la cantant Anna Ferrer i els glossadors Mateu Xuri i Maribel Severa, tot tres balears, i, finalment, el 28, serà el torn de la poeta Maria Callís i del músic Roger Mas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic