Llibres

Roger Mas, Nacho Vegas i Blanca Llum Vidal, al festival de poesia de Barcelona mes simbòlic

Josep Piera serà el pregoner d’un festival que enguany produeix set estrenes, com ’El viatge de Roger Mas’

Roger Mas, Nacho Vegas i Blanca Llum Vidal, entre les veus nacionals més destacades del programa del 26è festival Barcelona Poesia, que se celebrarà a diferents escenaris de la ciutat entre el 9 i el 16 de maig amb una cinquantena de propostes i fins a 180 participants. Entre les veus internacionals que seran al 38è festival del Palau de la Música, l’únic esdeveniment de pagament de tot el programa, destaquen la brasilera Ana Martins, una poetessa consolidada en llengua portuguesa, el poeta i performer mexicà José Eugenio Sánchez, el nord-americà Danez Smith, amb un vers poderosament ferit, i l’egipci Imad Abu Sàleha, d’una delicades elegant. També hi participaran al festival els autors Dorian Wood i Jan Wagner, un autor alemany molt premiat al seu país que llegirà l’obra al costat del seu traductor al català, Edu Baró.

De les novetats d’aquesta edició destaca l’apertura de nous escenaris per a lectures poètiques com és el cas del Cementiri de Poblenou, que acollirà una proposta coral a partir de versos de Sònia Moll com a fil conductor d’un cant a l’amor, el dol i la pèrdua.

El pregoner d’aquest any serà l’escriptor Josep Piera, 55è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Els convidats internacionals més destacats .

Una segona novetats important és que el mateix festival produeix set espectacles d’estrena, entre el que destaca El viatge de Roger Mas’, un concert a la sala Paral·lel 62, la performance poètica Doma, amb Martí Sales i Dorian Wood, o el concert-recital de Nacho Vegas en asturià.

Els jardins de la Casa de la Misericòrdia i el Museu Marès repeteixen com a seus principals del festival, que també tornarà al Palau de la Música el 16 de maig per celebrar el 37è Festival Internacional de Poesia.

El codirector del festival Josep Pedrals ha explicat avui que la cita enguany vol “anar més enllà” en un sentit simbòlic, posant l’accent en el poder de la paraula per fer-nos comunicar amb “l’altre i amb allò altre”. “Sense focs artificials”, ha advertit Pedrals, tornant als orígens de la paraula dita, “tal com és, utilitzant-la en las seva qualitat de sistema per anar més enllà”.

Preàmbul i més moms

El festival engegarà el 9 de maig amb el pregó protagonitzat per Josep Piera i el col·lectiu valencià Poetry Spam, que en acompanyaran el poeta en seguici fins a la sala Paral·lel 62. Allà, el festival tindrà el tret de sortida en l’espectacle de Roger Mas ’El viatge de Roger Mas’.

A banda de les produccions pròpies, entre els autors que llegiran la seva producció aquest any hi haurà Maria Josep Escrivà i Xavier Mas Craviotto, Carles Camps Mundó i Montserrat Rodés, Clara Fiol, Aina Garcia Carbó, Eduard Olesti i Andreu Alós.

El festival tornarà a acollir el lliurament del Premi Jocs Florals, el dia 10 de maig al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, a Joan Tomàs Martínez Grimalt, guanyador pel seu llibre de poemes ’Fosca Negra’.

Podcast

El festival d’aquest any estrena el format podcast per oferir cròniques del propi esdeveniment. L’enregistrament es farà cada tarda al bar de la Fundació Joan Brossa- Centre de les Arts Lliures.

El cartell d’aquesta edició del festival és obra de la fotògrafa Tanit Plana, que proposa sis creacions generades amb un motor d’imatges d’intel·ligència artificial. La fotògrafa ha fet que la màquina generi imatges a partir de versos i un prompt (petició concreta), i n’ha escollit sis per il·lustrar els cartells del festival.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona
MÚSICA

La nova psicodèlia catalana

Girona