Llibres

Festival

Sempre més lluny

Els dos comissaris del festival Barcelona Poesia tenen la intenció d’anar “més enllà” i “tornar als orígens de la paraula dita”

Qui obrirà el festival serà el poeta valencià Josep Piera, expert en l’ànima mediterrània i flamant Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Roger Mas estrenarà una cançó de mitja hora de durada

Barcelona Poesia se celebrarà a diversos espais, hi haurà 50 propostes amb fins a 180 participants

En el poema Viatge a Ítaca que Konstantinos Kavafis va publicar el 1911, que Carles Riba va traduir al català i que, el 1975, Lluís Llach va musicar amb una durada de més de quinze minuts, insta a “anar més lluny, sempre molt més lluny”. Doncs això és el que es proposen fer els comissaris del festival Barcelona Poesia, Josep Pedrals i Maria Callís. “La cita enguany vol anar més enllà en un sentit simbòlic, posant l’accent en el poder de la paraula per fer-nos comunicar amb l’altre i amb allò altre.” “Sense focs artificials, tornant als orígens de la paraula dita, tal com és, utilitzant-la en las seva qualitat de sistema per anar més enllà”, comenta Pedrals.

El 26è festival Barcelona Poesia se celebrarà del 9 al 16 de maig a diversos espais de la ciutat amb un total de 50 propostes i fins a 180 participants, entre els quals els poetes locals Blanca Llum Vidal, Núria Perpinyà, Josep Escrivà i Josep Piera, pregoner de l’edició i 55è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Aquest any el festival produeix set espectacles d’estrena, com El viatge de Roger Mas, un concert a la sala Paral·lel 62 que obrirà el festival, basat en una peça de mitja hora de durada que és un destil·lat de la seva obra. Un viatge que en comptes de a Ítaca ens durà al cor del cantautor de Solsona, que vol “excitar els sentits, estimular les sensacions i asserenar”. Una composició que, segons va declarar a l’ACN, farà “sentir l’eco de les emocions”. Mas estarà acompanyat per Xavier Guitó (piano), Ivan Dach (guitarra elèctrica), Míriam Encinas (viola i dilruba), Arcadi Marcet (contrabaix) i Oriol Roca (bateria).

Altres produccions de Barcelona Poesia seran la performance poètica Doma, amb Martí Sales i Dorian Wood; el concert recital de Nacho Vegas, Cantares dende’l pie, cantat íntegrament en asturià; la lectura dramatitzada Cels canviants, de la companyia Nurosfera, amb text de Núria Perpinyà; Pitó, una obra interpretada per Paula Blanco amb text de Guim Valls, i el concert de Sabina Witt El nom en el somni, creat expressament per al festival.

Alguns actes tindran lloc en espais que fins ara no s’havien fet servir per a la lectura de poemes durant el festival, com ara el cementiri del Poblenou, on es farà una proposta coral a partir de versos de Sònia Moll com a fil conductor d’un cant a l’amor, el dol i la pèrdua. Els jardins de la Casa de la Misericòrdia i el Museu Marès repeteixen com a seus principals del festival, que també torna al Palau de la Música el 16 de maig per celebrar el 38è Festival Internacional de Poesia, amb la participació de la brasilera Ana Martins Marques, el mexicà José Eugenio Sánchez, el nord-americà Danez Smith, l’egipci Imad Abu Sàleh, la gallega Olga Novo i, com a representant local, la barcelonina Blanca Llum Vidal.

Tornant al Barcelona Poesia, en l’apartat de recitals poètics clàssics, destaca la presència de l’alemany Jan Wagner, un autor molt guardonat al seu país, que llegirà l’obra al costat del seu traductor al català, Edu Baró. També la poeta i periodista croata Sanja Bajovic recitarà la seva obra. Els poetes barcelonins Alfonso Alegre Hetizmann i Edgardo Dobry, premi Ciutat de Barcelona, llegiran la seva poesia. Maria Josep Escrivà i Xavier Mas Craviotto, Carles Camps Mundó i Montserrat Rodés, Clara Fiol, Aina Garcia Carbó, Eduard Olesti i Andreu Alós, entre molts altres, també formen part de l’extensa nòmina de poetes que recitaran en aquesta edició de Barcelona Poesia.

El festival tornarà a fer el lliurament del premi Jocs Florals, el dia 10 de maig al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, que aquest anys s’ha concedit a Joan Tomàs Martínez Grimalt, pel seu llibre Fosca Negra.

El cartell d’aquesta edició del festival és obra de la fotògrafa Tanit Plana, que proposa sis creacions generades, a partir de versos, amb un motor d’imatges d’intel·ligència artificial. El resultat recorda molt determinades obres del pintor Isidre Manils.

El festival també estrena el format pòdcast per oferir cròniques. L’enregistrament es farà cada tarda al bar de la Fundació Joan Brossa- Centre de les Arts Lliures, a càrrec de Carlota Freixenet, Júlia Bacardit i Bernat Reher. Els àudios també es podran recuperar en el web del festival.

Més informació a www.barcelona.cat/barcelonapoesia/es

Doble acte inaugural
Seguint la tradició del festival de començar com si fos una festa major, el pregó del Barcelona Poesia el farà el poeta Josep Piera, que ha cantat la vida i la sensualitat del mar Mediterrani, des de Grècia fins al Magreb, i que ha investigat en les arrels del jardí musulmà que va ser la seva terra. Anirà acompanyat en comitiva pel col·lectiu Poetry Spam fins a la sala Paral·lel 62. Allà, tot seguit, tindrà lloc l’estrena de l’obra musical ‘El viatge de Roger Mas’.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Mercè Vidal, referent en l’estudi del noucentisme

barcelona
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA