Arts escèniques

TEATRE

Temporada Alta projecta artistes de casa a Europa

De les 18 coproduccions que signa el Temporada Alta la tardor vinent, set són de caràcter internacional i, d’aquestes, en sis hi ha implicats artistes catalans. Una demostració de l’increment de presència de l’autoria catalana a Europa és que l’any vinent hi haurà, per primer cop en tota la història del Festival d’Avinyó, dues companyies catalanes a la programació oficial: Mal Pelo (Inventions) i Conde de Torrefiel (a través del programa europeu Shared Landcapes, que arribarà a Temporada Alta el 2024). Aquest cartell, impulsat per Rimini Protokoll, preveu set muntatges d’una hora, cadascun en paratges naturals en cada una de les places que han fet de partners.

Salvador Sunyer està molt content de l’empenta que, des de fa uns anys, dona el festival a les trajectòries internacionals, que han estat clau per a la seva projecció, des de La Veronal, que també serà aquest any al festival de tardor amb Firmamento, a l’aposta per Las Huecas (Sobre l’amistat), Jordi Oriol (Sisif fa o no fa) i el nou espectacle de Nao Albet i Marcel Borràs. També és destacable el suport a projectes mixts com el d’El Eje amb l’argentí Sergio Boris (Euforia y desazón) i de Lali Ayguadé amb Akira Yoshida (Together to get there). Mario Gas farà una dramatúrgia a partir de les cartes: Casares-Camus: una història d’amor. Protagonitzada per Rosa Renom i Jordi Boixaderas, que representaran la història realextramatrimonial de l’actriu i el filòsof. L’obra, després, farà temporada al Lliure. Per primer cop, el Temporada Alta coprodueix espectacles per a nadons, de teatre familiar.

L’any passat, el Temporada Ala va iniciar produccions a dos anys vista, per aportar l’ajuda des del principi de la creació, que és un factor indispensable per a les companyies catalanes. El plat fort de la coproducció internacional d’aquest any és la dels 32 balladors de dansa urbana que actuaran a la plaça de l’1 d’octubre fruit del projecte europeu People Power Partnership (PPP), una acció que ha volgut professionalitzar artistes que sovint queden apartats de les programacions convencionals. De peces de text, Angélica Liddell tornarà a estrenar muntatge al Temporada Alta (i ja en són tres de seguits): Vudú, de cinc hores de durada, sobre la mort de la pròpia artista. També repeteix la divertida irreverència de Rodrigo García al Temporada Alta Cristo está en Tinder.

Actualment, hi ha 33 produccions del Temporada Alta que van viatjant per Europa (algunes des del 2017). Sumen més de 700 funcions, per ara. Sunyer avança que El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc i Història d’un senglar tornaran a les cartelleres de Barcelona ( i a algun escenari del Temporada Alta).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia