Patrimoni

CULTURA

Conferència sobre la salvaguarda del patrimoni en temps de guerra

Es porta a terme demà en motiu del Dia Internacional dels Museus

Es farà a les 7 de la tarda en el Museu del Cinema i l’organitzen els museu de l’ajuntament i la Generalitat

Els museus de l’Ajuntament de Girona i de la Generalitat agrupats a la xarxa Gironamuseus han organitzat una conferència gratuïta sobre la salvaguarda del patrimoni en temps de guerra amb motiu del Dia Internacional dels Museus, una diada que se celebra cada 18 de maig amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre el paper dels museus en el desenvolupament de les societats. La proposta tindrà lloc demà, 18 de maig, a les 7 de la tarda, al Museu del Cinema i està oberta a tothom amb inscripció prèvia a través del web de l’equipament cultural. Es farà en llengua castellana.

La xerrada, a càrrec de l’arqueòleg Isber Sabrine, reflexionarà sobre què succeeix amb el patrimoni cultural, artístic i històric en els indrets que pateixen conflictes i agressions bèl·liques. Entre altres aspectes, l’expert analitzarà com actuen o com poden actuar els museus per salvar les obres d’art de la barbàrie i de l’espoli i se centrarà en els casos de la guerra dels Balcans, Síria i Ucraïna.

La proposta també debatrà sobre el paper que tenen les institucions públiques dedicades a la cultura i al patrimoni en aquests casos i sobre els reptes que se’ls plantegen com a garants de conservació, preservació i custòdia del patrimoni universal quan cal actuar de manera ràpida i efectiva en situacions adverses.

Arqueòleg sirià

Isber Sabrine és un arqueòleg sirià especialitzat en la gestió del patrimoni cultural. És membre de l’equip espanyol sirià del Consell Nacional d’Investigacions Científiques (CSIC) des del 2005 i, des del 2011, ha estat Investigador de la Institució Milà i Fontanals del Consell Nacional d’Investigacions Científiques i ha participat en projectes i estudis sobre la protecció del patrimoni cultural durant els conflictes.

Actualment és president i cofundador de l’ONG Internacional Heritage for Peace i, des del 2015, ha estat involucrat en iniciatives culturals per a persones refugiades i immigrants a Europa. A més, dirigeix la Iniciativa Abuab, un projecte social que treballa en l’ús del patrimoni cultural com a eina per al diàleg intercultural amb persones refugiades i immigrants de l’Orient Mitjà i del nord d’Àfrica.

La xarxa Gironamuseus està formada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona, el Museu d’Art de Girona, el Museu d’Història de Girona, el Museu d’Història dels Jueus, el Museu del Cinema i la Casa Masó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda