Art

Mirador

L’idil·li amb l’Empordà perdura a Can Mario

Pot­ser con­vin­dria tro­bar defi­ni­ci­ons noves per als pai­sat­ges mítics que, pas­sats els anys, degra­dats i tot, con­ti­nuen tenint un poder d’atracció tan irre­sis­ti­ble com l’Empordà. Per a molts cata­lans, la gran aspi­ració no és plan­tar un arbre, ni escriure un lli­bre ni, encara menys, tenir un fill, sinó com­prar-se una caseta a Ultra­mort, Cale­lla, Ordis o Cadaqués, els més ago­sa­rats. Els artis­tes, que solen avançar-se en tan­tes coses, ja fa temps que pre­nen posi­ci­ons en aquesta doble o tri­ple comarca cos­ta­bra­venca que va des del pai­satge abrupte i pedregós del Cap de Creus fins al mar de vela lla­tina de Sant Feliu de Guíxols, atrets pel con­tacte amb una natu­ra­lesa que con­ti­nua ofe­rint esclats de gran bellesa i una tran­quil·litat gene­rosa que les ciu­tats fan pagar a un preu molt més pro­hi­bi­tiu que el cobert, el gra­ner o la maso­ve­ria que, almenys fins no fa gaire, la gent nor­mal (adjec­tiu que exclou tota la claca d’espe­cu­la­dors i ren­dis­tes) podien per­me­tre’s a un cost rao­na­ble a tocar del paradís.

Toni Álva­rez de Arana s’ha pres el seu temps per anar a visi­tar un per un els seus tallers fins a dibui­xar el mapa con­cret del que fins ara era pura mito­lo­gia: l’Empordà és, en efecte, terra d’artis­tes. En les dues expo­si­ci­ons a què ha donat lloc el seu tre­ball de camp, Loca­lis­mes uni­ver­sals, l’any pas­sat, i Mar de fons, aquesta mateixa pri­ma­vera, totes dues a la seu de la Fun­dació Vila Casas a Can Mario de Pala­fru­gell, ha fet aflo­rar el tre­ball d’una cin­quan­tena de cre­a­dors esta­blerts per nai­xe­ment o elecció a l’Empordà, però asse­gura que només repre­sen­ten el 30% dels que té docu­men­tats. Són tots artis­tes en actiu, perquè ni Loca­lis­mes uni­ver­sals ni aquesta Mar de fons tenen propòsits his­to­ri­cis­tes, però si la pri­mera se cenyia als repre­sen­tants d’una certa for­ma­li­tat pri­o­rit­zant l’escul­tura i la pin­tura, en la segona pros­pecció s’ha acos­tat als nous llen­guat­ges per donar cabuda també a la ins­tal·lació i el vídeo. Hi ha, doncs, sales monogràfiques per a la pre­ci­osa con­versa de Marta Ver­gonyós i Mar Serinyà al vol­tant de la seva Taula viva, un cant a la memòria de les dones de casa i a la seva trans­missió d’una gene­ració a l’altra, o per a la pode­rosa ins­tal·lació El color m’afecta, de Pere Noguera, sobre els efec­tes de la infor­mació escla­fant: un mosaic d’esque­lets sobre piles de dia­ris. Hi ha peces boníssi­mes, com l’home­natge a Dur­rell de Lluís Lleó; la Gor­gona fosca, fosquíssima, de Gabriel, o la pul­cra geo­me­tria, sem­pre fona­men­tada en ins­tants vis­cuts, de Pere Bellés, però la vista se’n va, com si enyorés els camps de blat, cap a l’impacte de la bellesa (aquesta puta tan exqui­sida), cap a la nena a mig pin­tar de Manolo Sierra, cap als mani­quins tene­bro­sos de Tània Font, cap al residu del món cone­gut just abans d’esvair-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.