Música

CULTURA

Mor Emili Baleriola, històric guitarrista de Máquina!, Sisa i l’Orquestra Plateria

El músic, de 71 anys, va ser un dels grans referents de l’Ona laietana que va sorgir a Barcelona als setanta

El guitarrista Emili Baleriola, un dels referents de l’escena progressiva dels setanta a Barcelona i un dels músics de jazz més respectats a Catalunya, ha mort als 71 anys, segons ha confirmat un dels seus millors amics, Jorge Flaco Barral. Baleriola va formar part d’un dels grups més llegendaris del jazz-rock del país, Máquina!, que tindria també una gran influència en aquest estil a Europa gràcies al disc “Why?”, quan ell encara no estava en el grup. Amb una formació més ambiciosa va participar en l’únic àlbum en directe del grup, quan era un membre oficial de la banda, amb la qual va gravar també dos “singles” en anglès.

Baleriola va participar en un munt de bandes i va tastar pràcticament tots els estils. El 1976 Jaume Sisa el va trucar per formar part del grup que va gravar “La Catedral” i el 1977 va fer la gira amb el grup del llegendari músic mentre formava part d’un altre nom de referència de Barcelona, l’Orquestra Plateria. El guitarrista també va integrar-se durant uns anys en la Jordi Batiste Band, amb la qual va debutar a Zeleste, el local que havia obert el 1973 al Carrer Argenteria per programar els concerts dels grups sorgits de l’Ona Laietana, en què Baleriola se sentia plenament identificat des del seu debut amb el grup Crac. El grup també actuar en el multitudinari Canet Rock del 1977.

Amb l’Orquestra Plateria va participar en la gravació dels quatre primers àlbums i va participar en les gires més multitudinàries de la banda aquells anys. El 1982 va deixar el grup i després d’un viatge a Nova York es va centrar més amb el jazz. Tornant a Catalunya va debutar en la música per la televisió en el projecte de Tortell Poltrona per a TV3. Als anys vuitanta va muntar el seus propis estudis al Montseny. No va parar mai d’entrar i sortir de diferents grups, actuar en directe, participar en la formació de nous músics i fer gires amb amics i diferents bandes, sobretot centrats en el jazz però també en el blues. Va participar en la gira de comiat de la Plateria, el 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

L’Auditori indaga en la relació de l’ésser humà amb la natura

Barcelona
Cultura

Joan Colomo i la Ludwig Band, al cartell del Festival EnCanta de Roda de Ter

Roda de Ter
música

Festival Eufònic, arts sonores i visuals, oli i clementines

Barcelona
arquitectura

Arriben les (set) Setmanes d’Arquitectura

Barcelona
cinema

Arrenca el Festival Internacional de Cinema Documental, DocsBarcelona

Barcelona

Figa Flawas, The Tyets, Lia Kali, Stay Homas i Chenoa, entre els primers noms de la festa major

TERRASSA
cinema

Retrospectiva d’Agustí de Villaronga a la Filmoteca

Barcelona
música

500 professionals passaran per la 20a FiM Vila-seca

Barcelona
ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona