Llibres

cultura

La gironina Mar Bosch guanya el Premi Crexells

‘L’edat dels vius’, ambientada al 2.406, mostra una societat idíl·lica on la gent deixa de créixer quan fa 20 anys

L’escriptora gironina Mar Bosch ha guanyat avui el Premi Crexells 2023 per la seva novel·la L’edat dels vius, publicada per Univers. Com expliquen l’ACN i Efe, es tracta d’una distòpia ambientada al 2.406 que mostra una societat idíl·lica on la gent deixa de créixer quan fa 20 anys. Després d’un apocalipsi, una noia sobreviurà i descobrirà l’illa de Sant Pere, un refugi de gent gran. El jurat ha premiat el treball per la seva “originalitat” i “ironia”, aplaudint la dialèctica i el punt de vista actual que planteja al voltant dels individus i la col·lectivitat. També ha destacat la “perícia narrativa”, el punt de vista “canviant” i el “viu” joc de paradoxes. La dotació del guardó novel·lístic més antic en llengua catalana, convocat per l’Ateneu Barcelonès, és de 6.000 euros.

En roda de premsa, Bosch ha assegurat que guanyar un dels premis de literatura catalana amb més història, és “un honor” i “valida una trajectòria” . Va escriure la història guardonada, ha explicat, acabada la pandèmia, atrevint-se amb un gènere, el de la ciència-ficció, on s’estrena. A la primera part de L’edat dels vius, una societat és aniquilada pel seu propi col·lapse, ha indicat sense amagar que hi ha una crítica a la “manipulació de les doctrines filosòfiques per part del poder”. “Doctrines filosòfiques que semblen inofensives, després d’aplicar-les com a estratègies socials s’han pervertit i han dut a conseqüències nefastes”, ha reflexionat. A la segona part de la novel·la, una de les supervivents descobrirà una illa plena de dissidents: persones velles que van fugir i van crear una altra societat utòpica. “Són dues utopies en una, la novel·la és divertida i ajudarà a reflexionar sobre diversos temes, potser amb més ironia a la segona part i més sàtira a la primera”, ha reflexionat l’autora.

Cap d’estudis de l’Aula d’Escriptura de Girona, la novel·lista pensa continuar inventant noves històries, en una trajectòria que va començar a despuntar el 2012, quan va guanyar el premi Just Manuel Casero amb Bedlam: darrere les hores càlides. Amb La dona efervescent va obtenir el desè Premi Illa dels Llibres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia