Música

Festivals d’estiu

“Pinto les notes d’una havanera” a la nit de Calella

El grup Els Pescadors de l’Escala ha obert la 56a Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell amb ‘La rosa dels vents’.

Unes 30.000 persones han omplert la població

La Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell, que aquesta nit ha arribat a la 56a edició, és un dels grans clàssics de l’estiu català, a què gairebé dona el tret de sortida oficiós cada primer dissabte de juliol. La cantada de les cantades, dirigida pel comunicador i gran expert en la matèria Francesc Sánchez Carcassés, ha tingut una “dedicatòria musical” per a Càstor Pérez Diz (1955-2010), cantant, compositor i estudiós de l’havanera. Com a autor, Pérez no va ser gaire prolífic, tot i que la seva Vestida de nit –amb una lletra de la seva dona, Glòria Cruz, que comença així: “Pinto les notes d’una havanera, blava com l’aigua, d’un mar antic...”– s’ha convertit en un èxit transfronterer gràcies a la seva filla, l’enorme Sílvia Pérez Cruz. Sánchez Carcassés ha convidat cadascun dels grups i solistes de la cantada d’avui a interpretar una de les quatre havaneres que es coneixen de Càstor Pérez, inclosa la menys coneguda, El mariner feliç, que ni s’ha gravat ni ha sonat en altres cantades.

La cantada, presentada per Albert Niell i Míriam Riau, ha començat amb Els Pescadors de l’Escala, que han obert foc amb La rosa dels vents de Viladesau davant dels 1.400 espectadors que omplien les grades de la plaça del Port Bo, en primera línia de mar, més les 30.000 persones que han seguit la retransmissió de TV3 a través de pantalles gegants en diversos punts de Palafrugell, Calella i Llafranc. Entre les cinc peces que va interpretar cada grup, sempre n’hi havia una amb música de Càstor Pérez: Els Pescadors de l’Escala van cantar La Habana se llama Elena; Barca de Mitjana va interpretar El mariner feliç; la cantant Elena Gadel va pintar les notes de Vestida de nit, i una altra composició del matrimoni Pérez-Cruz, Temps perdut, va sonar amb les veus de Port Bo, abans de tancar la nit amb el cerimonial de tots els participants cantant La bella Lola i El meu avi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid