Art

Finalitza la quarta fase de conservació de les pintures murals de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres

Els treballs de conservació i restauració de la quarta fase de les pintures murals del claustre de l’Institut Ramon Muntaner de Figueres han acabat aquesta setmana. L’actual fase ha consistit en la consolidació de les zones amb risc d’aixecament, l’aplicació i homogeneïtzació de morters per igualar la superfície i la reintegració cromàtica per harmonitzar tonalitats i definir millor les formes. Les pintures dels paraments intervinguts fins ara estan dedicades a la botànica i a la geometria. La finalitat d’aquesta actuació ha estat preservar unes pintures singulars, assegurar-ne la conservació futura i facilitar la seva contemplació i interpretació. Els criteris aplicats han estat els de màxim respecte per la integritat de les restes originals i l’ús de materials afegits compatibles, estables i reversibles.

Les pintures del claustre de l’institut Ramon Muntaner de Figueres són uns murals del segle XIX únics a Catalunya, compostos de figures monocromes que destaquen sobre un fons cru. Les figures estan acompanyades de textos explicatius que representen coneixements de geometria, botànica, zoologia, geografia i història. Tot i que se’n tenia constància documental, es creien desapareguts fins a l’any 2016, moment en què uns treballs de manteniment de les façanes interiors del claustre de l’institut els van fer sortir a la llum.

La intervenció s’ha portat a terme sota la direcció del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres i l’Institut Ramon Muntaner.

A la roda de premsa de presentació, hi han assistit Mariona Seguranyes, A regidora de cultura de l’Ajuntament de Figueres, Mireia Mestre, directora del Centre de Restauració de la Generalitat, Pere Rovira, cap de l’especialitat de pintura mural i escultura en pedra del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Judit Birosta, conservadora i restauradora i Quim Bruguera, director de l’Institut Ramon Muntaner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia