Cinema

Cultura

William Friedkin, director de ‘L’exorcista’

Va obtenir un premi Oscar i un Globus d’Or a la millor direcció per ‘French connection’, i un Globus d’Or per ‘L’exorcista’

El cineasta William Friedkin va morir el dia 7 d’agost, a l’edat de 87 anys, segons ha confirmat el degà de la Universitat de Chapman, Stephen Galloway, amic de la família.

Va néixer a Chicago el 1935 i va formar part de la nova generació de directors de cinema dels anys seixanta i setanta, amb noms rellevants com Scorsese, Coppola i Palma. El 1971 va ser premiat amb un Oscar a la millor direcció per French Connection, film en què dos policies narcòtics tenen la intuïció que un gran lliurament de droga està a punt d’arribar a Brooklyn. Dos anys més tard, el 1973, dirigeix la pel·lícula més rellevant de la seva carrera, L’exorcista, amb la qual assoleix un Globus d’Or, i el film es converteix en la pel·lícula de terror més popular i més rendible de tot el món. Després d’aquest gran èxit, la seva filmografia va aportar pocs reconeixements. El robatori més gran del segle, A la cacera, Desbocat i Normes d’intervenció són alguns dels títols que dirigeix i que aporten molta acció i violència.

També va escriure guions i va fer de productor, i a part de la gran pantalla també va treballar per a la televisió i fins i tot va arribar a fer d’escenògraf d’òperes.

L’any 2017 el Festival Internacional de Cinema de Catalunya, que se celebra cada octubre a Sitges, el va guardonar amb el Gran Premi Honorífic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia