Música

Cultura

Mor Toto Cutugno, cantautor italià guanyador d’Eurovisió 1990

Autor de l’emblemàtica cançó ‘L’italiano’ (1983), convertida en un himne musical mundial

El compositor i cantautor italià Toto Cutugno va morir el dia 22 d’agost, a l’edat de 80 anys, a causa d’una llarga malaltia que s’havia agreujat, segons ha informat el seu representant.

Va néixer el juliol de 1943, a Fosdinovo, a la Toscana, però en plena II Guerra Mundial, la família es va traslladar a La Spezia, al nord-est d’Itàlia quan tan sols tenia pocs mesos. Als anys seixanta, animat pel seu pare, que era trompetista, va començar a aprendre a tocar la bateria, i amb 19 anys va formar el seu primer grup Toto e i Tati, en què s’encarregava de la percussió. Poc després, ja com a cantant, va formar la banda musical Albatros (1974-1978), on el més destacat van ser els singles Africa (1975) i Volo AZ 504 (1976), amb el qual van quedar en tercera posició en el Festival de Sanremo del mateix any. Amb la dissolució de la banda, l’any 1978 va començar la seva carrera en solitari. Va gravar la cançó Donna donna mia, tema principal del programa de televisió Scommettiamo de la Rai 1 i que ja va aconseguir arribar a les primeres posicions de les llistes d’èxit. Alguns dels seus primers àlbums van ser Voglio l’anima (1979), La mia musica (1981) i L’italiano (1983). En aquest darrer disc hi havia inclosa la cançó que el va portar a la fama i que va fer la volta al món: L’italiano. Una cançó i un disc que l’any 1986 li va valdre el premi de disc italià més venut en el món dels últims cinc anys. La discografia de Cutugno va sumar més de trenta àlbums. Va vendre més de cent milions de discos, va escriure lletres per a altres artistes, com ara Adriano Celentano, i va esdevenir un dels músics italians més rellevants a escala internacional. Va participar en quinze edicions del Festival de la Cançó Italiana; va guanyar la que es va celebrar el 1980 amb la cançó Solo noi, i sis vegades va quedant en segona posició.

Del 1987 al 1988 el cantautor es va convertir en presentador del programa de televisió Domenica In, de la Rai 1, programa que un any abans havia presentat Raffaella Carrà. Però el veritable nou salt en la carrera de Cutugno va ser quan el 1990 va guanyar el festival d’Eurovisió celebrat a Zagreb amb la cançó Insieme 1992, convertint-se així en el segon italià de la història a assolir-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia