Música

Música

Tardor de concerts

La nova temporada de concerts a Barcelona arrenca amb força amb visites d’Elvis Costello, Robert Plant, Paul Weller o Woody Allen

Madonna, Blink-182, Sabina, Aitana o Miguel Ríos actuaran al Sant Jordi, però no hi ha concerts previstos a l’estadi olímpic

Joan Isaac actuarà al Palau de la Música i Els Pets o Els Catarres, a l’Apolo

Músics de REM, Wilco i The Posies homenatjaran el grup Big Star el 15 de novembre a la Sala Apolo

De forma una mica més matinera que en anys anteriors, la nova temporada de concerts a Barcelona es posarà en marxa a començaments de setembre amb les visites, entre molts altres, del porto-riqueny –i ex de Rosalía– Rauw Alejandro (dia 1 al Palau Sant Jordi, amb entrades exhaurides), el distingit Elvis Costello (dia 5 al Palau de la Música, a duo amb el pianista dels Attractions Steve Nieve) o Los Fabulosos Cadillacs (que el 7 de setembre al Poble Espanyol inauguraran un Festival del Mil·lenni que comença més d’hora que mai). Serà una temporada intensa en sales, auditoris i al Palau Sant Jordi (amb els dos concerts de Madonna que durant unes setmanes van penjar d’un fil finalment reconfirmats) però, de moment, sense cap concert, ni a la tardor ni durant tot el 2024, a l’estadi olímpic Lluís Companys, on serà difícil que s’hi programi res mentre hi jugui el Barça.

Al setembre, a més dels ja esmentats, hi haurà l’oportunitat de tornar a veure Robert Plant, cantant de Led Zeppelin, que el dia 12 presentarà a l’Auditori del Fòrum un projecte anomenat Saving Grace, i el modfather Paul Weller, a qui s’espera el dia 18 a Razzmatazz, així com el primer concert en quinze anys a Barcelona de la canadenca Feist (dia 19, Razzmatazz) o el retorn dels incombustibles Echo & The Bunnymen (29, també a l’antic Zeleste). Les de Juanes (6, Palau de la Música), Benjamin Clementine (19, Apolo), Helloween (3, Sant Jordi Club), Lewis Capaldi (8, Palau Sant Jordi), Joaquín Sabina (27 i 29, en el mateix recinte) i Hombres G (30, també a Montjuïc, amb entrades ja exhaurides) són altres propostes d’un mes en què començarà una nova edició del Festival de Jazz de Barcelona (Woody Allen al Teatre Tívoli els dies 18 i 19) i en què caldrà estar atents també a la lletra petita: retorns de l’elegant Joe Henry (14, Paral·lel 62) i, amb formació renovada, The Dictators (21, Upload) i una jug band del segle XXI que és garantia de festa assegurada: The Pine Hill Haints (22, Paral·lel 62).

Finalment, com cada setembre, a l’agenda dels melòmans caldrà anotar-hi, del 22 al 25, els concerts del BAM i la Mercè, així com les noves edicions de l’Altaveu (del 8 al 10 a Sant Boi de Llobregat, amb Ismael Serrano, Eli Paperboy Reed i una nit de rumba catalana amb Peret Reyes), el Mercat de Música Viva de Vic (del 13 al 16, amb La Ludwig Band, Clara Peya o The Gramophone Allstars Big Band) i el Festival de Blues de Cerdanyola (a partir del 29, amb programació encara no anunciada).

L’octubre començarà amb la gira de reunió de Blink-182 el dia 4 al Palau Sant Jordi, per on aquell mes passaran també l’exmembre de One Direction Louis Tomlinson (dia 6); Vanesa Martín (7); la primera gira en solitari de Hauser, membre de 2Celllos (10); la catalana Aitana (12 i 13, el primer ja amb tot venut), i la celebració del 40è aniversari del famós Rock & Ríos a càrrec del músic de Granada (28). L’agenda d’aquell mes inclou també concerts dels sempre divertits The Hives (4, Razzmatazz), els Riders of the Canyon de la vigatana Joana Serrat (5, la Nau), els argentins Babasónicos (5, Razzmatazz) o Elliott Murphy (7, en un concert de celebració de 50 anys d’ofici a la Sala Apolo), així com també de Long Ryders (clàssics del rock americà dels anys 80, als quals es podrà veure el dia 8 a Upload), Desakato (concert de comiat el dia abans al Sant Jordi Club), Il Divo (12, Auditori del Fòrum), Teenage Fanclub (18, Paral·lel 62), el ja clàssic doblet entre els nord-americans Rubinoos i els catalans Suzy & Los Quattro (20, Razzmatazz), Él Mató a un Policía Motorizado (22, també al carrer Almogàvers), Bebel Gilberto (26, L’Auditori), Blind Guardian (26, Razzmatazz), Gilberto Gil (28, Auditori Fòrum) i Weyes Blood (31, Apolo).

Madonna, finalment, sí

El mes de novembre començarà fort, amb les dues actuacions al Palau Sant Jordi de Madonna, que no estaven garantides arran de la infecció bacteriana que va tenir aquest estiu la cantant però que, a mitjan agost, van ser reconfirmades. Les dues cites catalanes del Celebration Tour fa temps, però, que tenen les entrades exhaurides. Els mateixos dies que hi actuï la veu de Like a Virgin, a Barcelona es podrà veure Love of Lesbian (1 i 2, Razzmatazz), Sleaford Mods (1, Apolo), Pokey LaFarge (1, Apolo 2) i, en un registre més jazzístic, Joshua Redman Group amb Gabrielle Cavassa (2, Palau de la Música). Poden brindar, d’altra banda, unes quantes alegries el retorn del duo femení de blues nord-americà Larkin Poe (7, Razzmatazz) i un concert d’homenatge al grup Big Star amb l’únic dels seus components encara en vida, el bateria Jody Stephens, unint forces amb Mike Mills (REM), Pat Samsone (Wilco) i Jon Auer (The Posies), el 15 d’aquell mes a l’Apolo.

Dies de jazz al novembre

El Festival de Jazz, al novembre, viurà les setmanes més intenses amb concerts com els de Donny McCaslin (6), Michel Camilo amb Marco Mezquida (7), The Bad Plus (8), Ron Carter (9), Richard Bona amb la Liceu Big Band (9) i Sergio Mendes (17). I, en un registre també força jazzístic, el cicle Piñata farà un important salt endavant amb concerts com els de Billy Cobham i Mark Guiliana (19), Makaya McCraven (21) o La Delio Valdez (25), tots a Paral·lel 62.

Un altre cicle d’aquests mesos, el Cruïlla de Tardor, per la seva banda, té anunciades actuacions com les de l’africana Fatoumata Diawara (22, Paral·lel 62), Joan Miquel Oliver (que presentarà nou disc el 25 a Razzmatazz) o 31 Fam (25, Sant Jordi Club). Al novembre és quan hi haurà també el concert antològic de Joan Isaac al Palau (28); les quatre actuacions seguides, cadascuna focalitzada en un disc diferent, d’Els Catarres (del 22 al 25), i el primer dels recitals de fi de gira a l’Apolo d’Els Pets (27, amb una segona data quatre dies després). Apuntin també a les agendes Surfin’ Bichos (16, a l’Apolo), la gira d’Alan Sparhawk després de la dissolució del grup Low (17, La Nau), The Jesus & Mary Chain (17, Apolo), Nick Waterhouse (26, La Nau) o Screamin’ Cheetah Wheelies (29, Apolo).

Amb molts concerts, amb tota seguretat, encara per confirmar, durant l’últim mes de l’any hi haurà l’oportunitat de veure la gira conjunta d’Ariel Rot amb Kiko Veneno (dia 1, Palau de la Música); el retorn, amb nou disc, de Raphael al Sant Jordi (2); la segona visita de Greta Van Fleet, nova esperança del rock, al Sant Jordi Club (3), i les visites, també al pavelló de Montjuïc, de Jason Derulo (6) i Morad (7).

2024
Els concerts
s’anuncien cada vegada amb més previsió i ja n’hi ha força de confirmats per al 2024. Joan Dausà farà el seu primer Sant Jordi el 20 de gener, la maresmenca Mushkaa es reafirmarà com a talent en irrupció de les noves músiques urbanes en català l’1 i 2 de febrer a l’Apolo, i Depeche Mode ho té tot venut per al seu Sant Jordi del 16 de març.

Sense La Tèxtil ni el Milano

A la tardor a Barcelona s’hi faran, en efecte, molts concerts, però se n’haurien fet molts més si, per exemple, el Milano Jazz Club no hagués de cessar l’activitat a finals de setembre, tal com va confirmar que farien la direcció artística d’aquesta cava jazzística de la ronda Universitat a aquest diari la setmana passada. El local, referent a l’alça de l’escena jazzística local, es convertirà en una trattoria de menjar ràpid italià i, si no hi ha un gir imprevist de guió, deixarà d’oferir concerts com els que, en principi, sí que es duran a terme aquests pròxims dies: Cece Giannotti & Après Minuit (2 de setembre), Magalí Saré & Manel Fortià (5), Ignasi Terraza & Antonio Serrano (11), Oleandole & Friends (15) i Etienne Charles Quartet (18), entre altres propostes. Una campanya a change.org per “salvar el Milano” impulsada per Carlos Pérez Cruz, responsable del pòdcast Club de Jazz, suma ja 5.400 adhesions. Enclavament imprescindible, d’altra banda, de la moguda jazzística de Barcelona, el Jamboree (des de fa un any amb dues sales, a més del ja històric Tarantos) és l’escenari aquests dies de diversos concerts del Mas i Mas Festival. La sala amb qui comparteix tasques de resistència a la plaça Reial, Sidecar Factory Club, que aquest 2023 ha celebrat el quarantè aniversari, per la seva banda, té en agenda aquesta tardor actuacions de The Hangmen (29 de setembre), Grant-Lee Phillips (5 d’octubre) i els suecs Scumbag Millionaire (27 d’octubre), entre molts altres. Finalment, els concerts de petit format de rock, blues i country es ressentiran de la baixa de La Tèxtil, una sala del carrer Casp que, d’alguna manera, havia assumit l’activitat que en l’última dècada havia aixoplugat el ja desaparegut Rocksound del Poblenou però a la qual, ara, els seus propietaris han buscat nous usos vinculats al turisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

art

La Generalitat compra a Todocolección tres taules del retaule ‘perdut’ del Palau Reial Menor

barcelona
guardó

La debutant Alba Gómez Gabriel guanya el premi BBVA Sant Joan

Barcelona
TEATRE

La Perla29 torna a la reconciliació i el conflicte de Mouawad a ‘Tots ocells’

BARCELONA
còmic

Barcelona serà la ciutat convidada del festival de còmic d’Angulema 2025

barcelona
música

Prop de 30.000 assistents al festival Cabró Rock

barcelona
cultura

Carlus Padrissa: “Mai cap ària ha estat tan eròtica, tan orgàsmica”

Girona
Guardó

Eva Vàzquez, beca Finestres d’assaig

Barcelona

Segona temporada de l’exposició que explora la relació de Gala amb la moda

PÚBOL

S’estrena el curt ‘Ombres silencioses’ rodat durant la primera Hackató

GIRONA