Cinema

CINEMA

Mor Giuliano Montaldo, director de “Sacco e Vanzetti”, un dels grans films de denúncia dels setanta

El cineasta, de 93 anys, es va convertir en una icona del cinema com a arma contra el poder

El director i guionista italià Giuliano Montaldo ha mort als 93 anys, segons han confirmat diferents mitjans italians. Va dirigir una vintena de films a cavall entre el seu país i els Estats Units però la que més impacte va causar en la seva trajectòria va ser “Sacco e Vanzetti” (1971), una duríssima denúncia contra la corrupció de la justícia als EUA. En el film, que va comptar amb una de les bandes sonores més conegudes d’Ennio Morricone, s’explica com els dos protagonistes, els anarquistes italians Sacco i Vanzetti, van ser ajusticiats sense proves simplement per la seva condició social i les seves creences polítiques. Quan es va projectar a Itàlia en un cinema per primera vegada en el centre de Roma, hi va haver un atac incendiari. Salvador Allende va escriure personalment una carta al director per expressar-li l’admiració per la pel·lícula.

Montaldo va dirigir a estrelles com Edward G. Robinson, Janet Liegh, John Casavettes, Klaus Kinski i Gian Maria Volonté. Després de roda “Gli intocabili” (1969), un dels seus millors èxits comercials, va endinsar-se en la denúncia del poder amb “Dio è con noi” (1970), “Sacco e Vanzetti” i Giordano Bruno” (1973). Montaldo també va triomfar a la televisió en una mini sèrie sobre Marco Polo (1981) amb la participació de Burt Lancaster, Anne Bancroft, F. Murray Abraham i John Guilgud. També va dirigir diverses òperes a l’Arena de Verona. La seva última pel·lícula va ser “L’Industriale” (2011). L’italià va rebre el guardó a “reconeixement a la seva carrera”, durant la 32 Mostra de València el 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia