Cultura

El Parlament torna a reclamar que les obres d'art en litigi es conservin al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal

Art Sacre

El Ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres una moció que reclama que les obres d'art en litigi entre Catalunya i Aragó 'es conservin i s'exposin al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal' i que 'no es permeti la disgregació de la col·lecció'. Aquesta moció, que reconeix 'explícitament' la 'unitat de la col·lecció', ha estat aprovada pels grups que donen suport al Govern, CiU i el PPC, i només amb el vot en contra del grup mixt. També es reclama mantenir com a col·lecció inscrita en el catàleg de patrimoni cultural les obres en litigi. I això, 'sens perjudici de les sentències que es deriven d'accions judicials instades per particulars o entitats', s'hi afegeix.

Aquest últim punt fan referència la iniciativa de les entitats que integren els Amics del Museu Diocesà, que han recorregut a la via civil. La moció, presentada inicialment per CiU però posteriorment acordada amb els socis de Govern, estableix que l'autorització de traslladar les peces es limitarà al compliment de les condicions de la moció aprovada el 2006, que reclamava mantenir la col·lecció inscrita en el catàleg de patrimoni cultural català, i que reclamava 'acords per a la gestió conjunta de la col·lecció independentment de l'existència de diverses seus museístiques', sempre que aquestes 'compleixin les condicions tècniques pertinents'.

El text reconeix la unitat de la col·lecció i de la seva gestió, ja que 'aquesta constitueix un patrimoni capaç d'explicar els contextos identitaris, històrics, socials i religiosos d'unes parròquies i d'unes comunitats amb forts vincles d'unió i d'entesa durant diversos segles'.

La moció també aposta per promoure acords que permetin 'salvaguardar i divulgar la col·lecció', tot 'conservant-la, documentant-la, investigant-la i difonent-la perquè la societat la conegui i en pugui gaudir'. També s'expressa la voluntat de 'continuar compartint amb la Franja de Ponent (comarques orientals de l'Aragó) una cultura i un patrimoni comuns des de fa molts segles'.
La diputada de CiU Carme Vidal ha reclamat que les peces en litigi 'es mantinguin exposades al museu sense cap mena de trasllat temporal fins que no hi hagi una sentència ferma respecte a la titularitat'. Vidal creu que 'la unitat d'aquesta cambra servirà per donar força' per quan arribi a Lleida la sentència del tribunal de la Rota romana en els pròxims dies, 'el bisbe si més no vegi que el poble de Catalunya, representat per aquests diputats, diu que hauria de recórrer la sentència' perquè 'com a mínim Lleida tingui la possibilitat de ser escoltada'.

Per la seva banda, el diputat del PSC Josep Maria Balcells ha afirmat que cal 'refermar la legitimitat de la col·lecció' i veu possible l'acord. Per això, creu que 'no és positiu alimentar els contenciosos civils', tot recordant que les iniciatives eclesiàstiques 'no poden alterar la protecció civil sobre la integritat de la col·lecció'.

El diputat d'ERC Carmel Mòdol ha dit que el bisbe Xavier Salinas 'no ho està fent bé', però ha defensat la feina del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el consorci del Museu, que ho estan fent 'de forma magnífica', 'legítimament i amb tot el poder del dret de llei a la seva mà'. Mòdol ha apel·lat a seguir mantenint la 'unitat' i a donar suport al conseller i al consorci.

El diputat del PPC Jordi Montanya ha dit no entendre 'per quin motiu ha de fer aquesta mena de pànic anar a la via jurisdiccional ordinària', quan 'per això estan els jutjats'. 'Hi haurà una sentència d'obligat compliment per les dues parts', ha dit. Montanya ha lamentat que les administracions implicades no hagin pogut arribar a una 'solució de consens', quan són 'del mateix color polític'.

Des d'ICV-EUiA, el diputat Francesc Pané ha assegurat que amb aquesta moció es 'renoven objectius' ja acordats i ha constatat que 'els acords amb els territoris són necessaris'. 'No hi ha batalla guanyada si no hi ha unitat entre nosaltres', ha dit, ni tampoc 'si no donem acompliment i satisfacció a acords de compartir això no ho és només nostre, ho és en la història i la propietat, però no en el seu valor, amb la gent de l'Aragó, que va crear aquestes peces'.

Des del grup mixt, l'únic que s'ha mostrat contrari a la moció, el diputat Antonio Robles ha carregat contra la reclamació i ha lamentat el 'pols dels nacionalistes de CiU amb els independentistes d'ERC per demostrar que la té més nacionalista', obrint la 'caixa de pandora de la discòrdia nacional espanyola'. Robles ha dit que, pels nacionalistes, 'el que és meu és meu i el teu dels dos, i si està en la meva possessió ho tens magre, 'maño''.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’ambaixador del doble exili a París

Barcelona
CULTURA

Santa Susanna consolida la programació de petit format amb el vuitè Micròmetre

Santa Susanna
RIPOLLÈS

Cinema Transhumant gira per cinc residències d’avis amb dues pel·lícules

RIPOLL
ÒPERA

El Liceu infla de romanticisme ‘top’ el tràgic destí d’‘Adriana Lecouvreur’

BARCELONA
Emili Bayo
Novel·lista

“Tota la novel·la és plena d’homenatges i referències culturals”

Barcelona
música

L’Estadi Olímpic inicia la temporada de grans concerts

Barcelona
música

Parellop obre amb ‘Una llum al camí’ una sèrie de singles que sortiran al llarg del 2024

girona
Cinema

CIMA i l’Eram projecten vuit curts amb perspectiva de gènere

Girona
música

‘Despechá’, de Rosalía, supera els mil milions d’escoltes a Spotify

Barcelona