Música

CULTURA

Mor Joan Moll, un dels grans pianistes de la seva generació

Era el fill de l’escriptor Francesc Moll i el germà de la filòloga i activista Aina Moll

El reconegut pianista mallorquí Joan Moll i Marquès (Palma, 1936) va morir ahir als 87 anys deixant una trajectòria brillant de més de mig segle que el va portar a ser un dels millors solistes europeus. Va ser distingit amb diversos guardons i var fer gires per Europa, Mèxic i els Estats Units. Va actuar per grans orquestres, sobretot a Alemanya. A l’Estat espanyol va tocar sota la batuta, entre d’altres, de Decker, Toldrà, Stepp, Jordà, García Asensio i Alonso, entre d’altres.

El pianista va formar part de la junta directiva de l’Orquestra Ciutat de Palma, amb la qual va oferir diferents concerts. Va ser un reconegut activista cultural i va rebre la medalla d’honor del Conservatori Superior.

El músic era el fill del lingüista i escriptor Francesc de Borja Moll i el germà petit de la filòloga menorquina Aina Moll. Va estudiar sota les ordres de Claudio Arrau, alumne de Martin Krause i considerat un dels principals intèrprets del segle XX. Després de millorar la seva tècnica a Barcelona va residir nou anys a Alemanya on es va convertir en un pianista de referència. Moll també va destacar per la seva faceta d’investigador, recopilador i divulgador de la música de les Illes. Així, entre les seves gravacions hi figuren obres dedicades a les estades de Chopin a Mallorca i als compositors locals Miquel Capllonch i Antoni Torrrandell.

Entre els guardons que va acumular destaquen els dels concursos d’Aarhus (Dinamarca, 1967) i el de Munic (1962). Va actuar sovint per Radio Nacional d’Espanya i també va aparèixer en programes de televisió a Alemanya, Polònia i Suïssa. Va donar classes magistrals en diferents universitats dels EUA i va participar en diferents festivals internacionals dedicats a la figura de Chopin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]