Còmic

Mirador

El talent que conquereix Amèrica

El barceloní Jordi Armengol escala en el mercat internacional del còmic fantàstic amb novel·la gràfica ‘Navigator’

No fa gaire parlàvem en aques­tes pàgines del dibui­xant de còmic Jordi Armen­gol (Bar­ce­lona, 1969) amb motiu de l’apa­rició de Clo­aked. Insis­tim amb aquest autor ara que treu Navi­ga­tor (Norma Edi­to­rial), obra de la qual és l’autor gràfic i que té com a guio­nis­tes John Bruno i William Wis­her. El còmic, de ciència-ficció, és una altra pro­ducció de la com­pa­nyia ame­ri­cana Dark Horse, que amb aquesta aposta per l’autor el situa en una pri­mera línia inter­na­ci­o­nal i el fa esde­ve­nir un dels autors cata­lans que juguen a les grans lli­gues del còmic.

Navi­ga­tor és una obra gràfica­ment bar­roca en què, a més de la des­tresa en el dibuix, Armen­gol par­ti­cipa en el dis­seny de les com­ple­xes naus que apa­rei­xen en una tro­bada dels humans amb éssers extra­ter­res­tres. Armen­gol, a més de ser el dibui­xant, és el res­pon­sa­ble del color.

“Crec que he fet una evo­lució cap un estil més per­so­nal. Clo­aked va ser el meu pri­mer còmic per a Dark Horse i pot­ser encara em fal­tava la segu­re­tat que he tin­gut a Navi­ga­tor. Sem­pre fa pànic escènic entrar en una edi­to­rial com Dark Horse”, afirma Armen­gol.

Per acon­se­guir la feina, Armen­gol va haver de pas­sar una mena de prova que con­sis­tia a fer uns dibui­xos del que havia de ser una pel·lícula, pre­ci­sa­ment un film titu­lat Navi­ga­tor, com el còmic, en què par­ti­ci­pava el guio­nista de la novel·la gràfica, John Bruno, cone­gut com a gran espe­ci­a­lista d’efec­tes espe­ci­als que ha tre­ba­llant estre­ta­ment amb John Came­ron i es autor dels efec­tes espe­ci­als de Men­ti­des arris­ca­des, Ter­mi­na­tor 2, The Abbys, Tita­nic i Ava­tar, pel·lícules que en el seu moment van repre­sen­tar una revo­lució en matèria d’efec­tes espe­ci­als. L’altre per­so­natge impli­cat en el pro­jecte del film i també guio­nista de la novel·la gràfica era Willian Wis­her, que en el seu sarró cur­ri­cu­lar té haver estat guio­nista de Ter­mi­na­tor 2. El repte del pro­jecte va ser per Armen­gol adap­tar al còmic un guió que havia estat pen­sat ori­gi­nal­ment com a guió cine­ma­togràfic. Pro­jecte que no s’ha des­car­tat.

“Crec que els dibui­xos els volien per començar a moure el pro­jecte, però quan vaig fer les pla­nes em penso que van que­dar sor­pre­sos i em van dir que de moment no es faria la pel·lícula, però sí una novel·la gràfica.”

A més de tre­ba­llar amb aquests dos per­so­nat­ges, el pro­jecte el va obrir a col·labo­rar amb altres autors d’alt nivell en el món de la ciència-ficció com ara Steve Burg, que ha con­tribuït a crear la història que es narra a Navi­ga­tor i que a dar­rere seu té haver par­ti­ci­pat en la cre­ació de les naus dels films Alien Cove­nant i Pro­me­teus. Amb aquesta colla resul­tava difícil surar en un pro­jecte en què els grans noms podrien ofe­gar la per­so­na­li­tat artística d’Armen­gol, però final­ment molts dels seus dis­senys han aca­bat for­mant part de tot l’uni­vers fantàstic que s’ha cons­truït en aquest còmic, fins i tot el per­so­natge cen­tral de l’alien, que va aga­far forma defi­ni­tiva gràcies a les seves apor­ta­ci­ons.

Un dels talents d’Armen­gol és la capa­ci­tat d’uti­lit­zar esce­nes abs­trac­tes però que encai­xen en un dis­curs nar­ra­tiu fins i tot apor­tant sig­ni­fi­ca­ci­ons al relat. Dins d’aquesta dis­bauxa fantàstica s’enca­beix una història ben con­ven­ci­o­nal: el retro­ba­ment emo­ci­o­nal d’una família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.