Llibres

novetat editorial

Toews, l’art d’explicar la tragèdia amb un somriure

Miriam Toews (Canadà, 1964) va néixer a Stein­bach, un petit poble men­no­nita del Canadà. Els men­no­ni­tes són una branca paci­fista i tri­nitària del movi­ment cristià ana­bap­tista. Aquest jou religiós que va poder dei­xar enrere i el suïcidi del seu pare i d’una ger­mana han mar­cat l’autora i, d’alguna manera, el con­tin­gut de les vuit novel·les que ha escrit, com ara Les tris­tes recan­ces, Elles par­len i Una bon­dat com­pli­cada.

Toews ha gua­nyat tot de pre­mis, com ara, i en dues oca­si­ons, el Rogers Wri­ters’ Trust Fic­tion Prize, un dels més impor­tants del Canadà, el Gover­nor Gene­ral’s Award for Fic­tion i el Mar­ga­ret Lau­rence Award. A més, Les tris­tes recan­ces i Elles par­len han estat adap­ta­des al cinema.

Tres gene­ra­ci­ons

Ara ens arriba Que no s’apa­gui la flama, publi­cada per Les Hores (amb tra­ducció cata­lana d’Octavi Gil) i Sexto Piso (amb tra­ducció cas­te­llana de Julia Osuna). “És la història de tres gene­ra­ci­ons de dones. Una actriu d’uns qua­ranta anys, mare sol­tera. La seva filla, de nou anys, que és qui dona el punt de vista de l’obra. I l’àvia de la nena i mare de l’actriu. Les tres viuen a Toronto. La nena ha estat expul­sada de l’escola per una bara­lla i encar­re­guen a l’àvia que es faci càrrec de la seva edu­cació. El con­text del lli­bre és una carta a un pare absent”, explica com a resum Miriam Toews per vide­o­con­ferència.

La Swiv s’ha pres el con­sell de l’àvia massa lite­ral­ment i ara està expul­sada de l’escola. La mare està emba­ras­sada i no ha dei­xat de tre­ba­llar, així que l’àvia serà l’encar­re­gada de la for­mació de la Swiv i ho farà d’una manera molt par­ti­cu­lar. Per exem­ple, la Swiv aprèn matemàtiques amb un tren­ca­clos­ques amish o com es cava una tomba a l’hivern. Amb l’àvia empre­nen un nou pro­jecte vital, amb què es pro­po­sen expli­car les seves vides escri­vint car­tes que mai envi­a­ran. Els mètodes de l’àvia pot­ser són poc orto­do­xos, però s’ha enfron­tat al pit­jor de la vida amb un espe­rit rebel i inde­pen­dent, i això és el que espera trans­me­tre a la seva neta. El seu temps s’està aca­bant. La salut li falla, el nou nadó està a punt d’arri­bar i no té clar si es podrà il·lumi­nar gaire temps més amb la flama de la Swiv.

Una de les diver­ses vir­tuts de Toews és que tot i el dra­ma­tisme de molts dels temes sobre els quals escriu sap mos­trar històries amb un fons tràgic a través d’una lite­ra­tura ten­dra i ama­ble, com­mo­ve­dora i amb força sen­tit de l’humor, com en aquesta obra nar­rada des del punt de vista d’una nena. “El des­a­fi­a­ment més impor­tant era acon­se­guir la veu d’una nena de nou anys i en les cir­cumstàncies en què viu, amb una com­bi­nació de for­ta­lesa i vul­ne­ra­bi­li­tat.”

Sobre aquesta com­bi­nació de drama i humor suau, els crítics en des­ta­quen la capa­ci­tat de fer que la tris­tesa més insu­por­ta­ble sigui tem­pe­rada pel som­riure i es torni assu­mi­ble. Toews ha estat com­pa­rada amb altres escrip­to­res cana­den­ques de renom, com ara Alice Munro i Mar­ga­ret Atwood.

Una carta d’amor

“Que no s’apa­gui la flama és una carta d’amor a les mares i les àvies, i a totes les dones que encara llui­ten, de manera dolo­rosa i feroç, per una manera de viure inde­pen­dent, amb les seves pròpies nor­mes”, afirma Toews. L’àvia pro­ta­go­nista afirma que “viure amb ale­gria és un acte de resistència”, perquè és “una obra rei­vin­di­ca­tiva tot i que menys filosòfica que altres” de Toews.

“L’obra la vaig escriure per expli­car-me, amb men­ta­li­tat de nena, el que va pas­sar amb el meu pare i després amb la meva ger­mana, que es van suïcidar, i en com ho podria expli­car a les meves filles i, fins i tot, als qua­tre nets que ja tinc, perquè segur que algun dia es faran pre­gun­tes sobre la seva família”, comenta l’autora.

“És un tema difícil d’enten­dre per tot­hom, però encara més pels més petits. Amb tot, és una novel·la per a adults i amb un fons uni­ver­sal. I és que la mort és un tema cada cop menys tabú”, con­clou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.