Música

la crònica

Tyets: gran victòria i nou disc per al 2025

Des de la seva estrena, el 17 de febrer del 2023, Coti x coti s’ha convertit en un dels èxits més enormes i incontestables de la nova escena musical catalana, diguem-ne urbana, i ha consolidat el duet mataroní The Tyets com el gran fenomen transgeneracional de l’últim any, reafirmat per l’àlbum Èpic Solete i per un degoteig imparable de singles i col·laboracions. Per mantenir viva la flama, el grup ha iniciat una nova gira, que es va obrir el 20 d’abril passat a Montmeló i que aquesta tarda ha arribat a Girona, amb dos concerts –el cinquè i el sisè de la gira i dos plens totals– a les escales de la catedral, com a cloenda de Strenes 2024. El festival ha tancat amb 27.000 espectadors i un 90% d’ocupació als concerts de pagament. Tots els concerts d’aquest cap de setmana a les escales de la catedral –La Ludwig Band, Blaumut, Guillem Gisbert i The Tyets– han exhaurit les entrades.

Acompanyats d’una sòlida banda de tres músics –bateria, guitarra elèctrica i teclats–, Oriol de Ramon i Xavier Coca han demostrat el seu bon moment, amb un repertori imbatible de 24 cançons en menys d’una hora i mitja, amb tants èxits que es poden permetre deixar Coti x coti per al final. De fet, les cançons d’Èpic Solete s’han concentrat més a la segona meitat del concert, que ha començat –evidentment, estem parlant del primer concert; el segon s’està fent ara mateix– amb un sol força radiant i una entrada molt èpica per part del trio instrumental, mentre els dos cantants sortien a escena per cantar La platja, el tema que van fer amb Stay Homas per rebre l’estiu passat, i continuar en primera línia de mar amb Menorca. Després que l’Oriol recordés que va haver-hi una època, en la prehistòria del grup, que ell pujava cada dia les escales de la catedral de Girona per anar a la universitat, ha arribat la primera sorpresa: un tema inèdit, Que vinguis, que llançaran aquest mes com a avançament del nou àlbum que, segons han dit més tard com una gran exclusiva que encara no han anunciat a les xarxes, preparen per a la primavera del 2025. Després han anat combinant els singles més recents com ara Grup de pop, Estaré millor demà i Tornem a casa –on citen el Coti x coti– amb temes anteriors com ara La dels Manolos i Txarango al Canet Rock, que potser donen pistes sobre dues de les moltes influències que han donat com a resultat la seva singular barreja sonora. Sense gaires complexos ni manies, The Tyets poden afrontar una balada de manual com ara Desembre, per canviar tot seguit d’estació i d’estil amb Summercat, tot això després d’haver cantat un petit fragment de Sweet Caroline de Neil Diamond com a cua de la seva Amics, tiets i coneguts. Per al final han quedat quatre trumfos per assegurar-se la partida: Clar que t’he trobat a faltar, Olivia, Bailoteo –amb els dos cantants pujant per les escales entre el públic, com ja és tradició en aquest espai– i, sí, Coti x coti, que ha servit per animar el públic a ballar una gran sardana per files. En resum, una gran victòria, com la del Girona FC, que els Tyets no s’han oblidat d’esmentar per felicitar els seguidors de l’equip.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]