Cinema

Cinema i sèries

El GAC ofereix 54 beques per escriure guions amb una dotació de 500.000 euros

La convocatòria està impulsada per Guionistes Associats de Catalunya i compta amb el suport i finançament de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICEC)

Els guionistes candidats, que han d’estar empadronats a Catalunya i presentar un projecte en català, poden presentar les seves propostes fins al 14 de juny

Els guionistes catalans podran optar a una beca que els permeti treballar en el seu projecte de guió, de manera professional i amb recursos, des de l’inici del procés creatiu. Unes condicions que, malgrat que puguin semblar les mínimes exigibles en un entorn professional, no són les habituals per als impulsors de molts dels projectes audiovisuals que acaben veient la llum a casa nostra.

La segona edició de les Beques GAC a l’Escriptura de Guions, organitzada per l’associació Guionistes Associats de Catalunya, amb el suport de l’ICEC, té la voluntat de capgirar aquesta situació. I és que, per primera vegada en la indústria audiovisual catalana, 54 projectes de llargmetratge, sèrie de ficció i documental seran becats en dues fases d’escriptura: el pas de sinopsi a tractament, i el pas de tractament a guió.

La convocatòria, que té una dotació total de 536.000 €, s’obre demà 24 de maig i es tancarà el 14 de juny.

Txell Llorens, presidenta del GAC, valora molt positivament que “finalment l’administració aposti per donar suport econòmic a l’escriptura de guions”. I afegeix: “Es resol una anomalia crònica del sector, que comptava amb recursos per a desenvolupament, producció, promoció, difusió i exhibició de les obres, però no per escriptura, un moment tan clau del procés com és el seu naixement”.

L’any passat, el Ministeri de Cultura va concedir 14,5 milions d’euros a les diferents comunitats autònomes per a l’escriptura de guions i desenvolupament de projectes, com a part del Pla Espanya Hub Audiovisual d’Europa. En el cas de Catalunya, l’ICEC va crear una línia d’ajuts per atorgar aquestes beques a l’escriptura, que va guanyar el GAC i que ara convoca.

Requisits i criteris

Per tal de participar-hi, els guionistes candidats hauran de tenir obra estrenada –com a mínim un llargmetratge o sèrie, de ficció o documental– i ser residents a Catalunya.

No obstant això, la convocatòria també preveu atorgar fins a un 20% de les beques a guionistes no experimentats que acreditin formació universitària en guió audiovisual. A més, els projectes aspirants a les beques hauran d’estar escrits en català.

La convocatòria accepta propostes de tots els gèneres, temàtiques, perfils de producció i estils cinematogràfics, per tal de donar cabuda a les múltiples necessitats del sector.

Els criteris de selecció que s’empraran per atorgar les beques seran purament dramatúrgics. Es valoraran elements com la qualitat literària, l’estructura, els conflictes, el món, els personatges, la premissa temàtica, l’originalitat i el punt de vista de l’autor.

El Comitè Assessor de les beques format per membres de l’ICEC, PROA, PAC, l’Acadèmia del Cinema Català i el GAC escollirà un Comitè de Selecció i un Jurat, formats tots dos per persones vinculades a l’àmbit del guió, l’audiovisual i la narrativa, i tenint en compte criteris de paritat i diversitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.