Arquitectura

EQUIPAMENTS

La façana de l’ajuntament de Tarragona recuperarà el color original

La façana de l’ajuntament de Tarragona recuperarà el color original de l’edifici, construït entre els anys 1861 i 1865. Durant les obres de rehabilitació del palau municipal, que van començar el 3 d’abril, s’ha repicat la façana per tal d’eliminar l’arrebossat aplicat durant la darrera intervenció –duta a terme a començaments dels anys vuitanta–, i poder recuperar així el color original de mitjans del segle XIX.

El regidor de Territori i Patrimoni, Nacho García, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa que “tot i que aquesta proposta de recuperar el color original de la façana estava prevista dins el projecte, fins que no s’ha dut a terme un treball exhaustiu, tant de l’empresa constructora com la de restauració, no s’ha pogut tirar endavant el color, que parteix de restes de pigments terrosos, tipus teula i que conformaran la nova tonalitat de la façana”, detalla.

Seguint el projecte executiu de rehabilitació, fet per Masala Consultors, els treballs han consistit en la retirada dels revestiments desgastats, esclofollats, els arrebossats de reparacions contemporànies amb materials inadequats; així com les capes de morter preparatòries fins a arribar al mur construït amb pedra i morter de calç.

També s’han realitzat cales en diferents punts de la façana per analitzar les diferents capes que conformen el parament i la solidesa del morter base. L’equip de restauració ha estat l’encarregat del repicat de l’arrebossat, que s’ha executat de forma manual per tal de documentar les preexistències, així com identificar vestigis del color original, que seria un color teula.

Durant els treballs, una acurada observació va permetre detectar encara un únic fragment de l’estuc anterior, sobre la cornisa d’un dels frontons de pedra de la segona planta i les traces de les línies ortogonals que definien l’estucat. A partir d’aquestes troballes, es va procedir a la realització de diferents mostres del color del nou estuc fins a consensuar, amb tots els agents implicats a l’obra i els responsables tècnics municipals, la paleta de colors més similar a la tonalitat dels testimonis conservats.

A partir d’aquí l’empresa adjudicatària va encarregar al seu proveïdor especialista la fabricació del morter de calç, incorporant sorres adequades al revestiment a reintegrar i els pigments naturals per conferir la tonalitat desitjada. En aquest sentit, el color recuperat es troba de forma similar en altres façanes de la Part Alta, com son la façana de la Casa Castellarnau i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, per tant harmonitza amb la gamma de colors del conjunt històric de Tarragona.

D’altra banda, en el projecte de rehabilitació també hi ha comprès el nou sistema d’il·luminació, corresponent a la renovació de l’enllumenat ornamental que s’està duent a terme a la ciutat.

La història

L’edifici de l’ajuntament va ser construït entre els anys 1861-1865 pels arquitectes Francesc Barba i Francesc Rossell i representa en estil neoclàssic, amb diverses al·legories en façana, tant de la història tant de la ciutat com de la demarcació, ja que fins al 1986 va ser la seu de la Diputació Provincial. Les escultures i relleus de la façana són de Bernat Verderol. Pel que fa als materials, en planta baixa s’utilitza la pedra anomenada llisós, el marbre de Carrara en les balustrades dels balcons i la pedra sorrenca del país en els remats arquitectònics i ornamentació escultòrica superior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia