Cinema

Arquitectura

Casa 1736 i DH Palencia, Premi ‘ex aequo’ dels FAD d’Arquitectura 2024

Els FAD també reconeixen la trajectòria d’Álvaro Siza, amb l’entrega per primera vegada d’un premi extraordinari a la trajectòria professional

El jurat professional dels reconeguts Premis FAD d’Arquitectura i interiorisme ha comunicat aquest vespre els projectes guanyadors de la 66a edició, en una gala de lliurament de premis. Les obres guardonades han estat escollides entre els 34 projectes finalistes –en les diferents categories– d’un total de 415 obres presentades a concurs.

El jurat ha atorgat el Premi FAD d’Arquitectura 2024, ex aequo, als projectes Casa 1736 (Barcelona) dels arquitectes David Lorente Ibañez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó i Roger Tudó Galí (Harquitectes) i DH Palencia (Palencia), de Fernando Rodríguez Ramírez i Pablo Oriol Salgado (FRPO Rodriguez & Oriol).

Segons el jurat, Casa 1736 desafia les convencions de l’arquitectura domèstica unifamiliar tradicional i estableix una relació única amb la llum i l’aire, revelant-se hereva de models tradicionals mediterranis característics de la ciutat de Barcelona, com són els patis gòtics i els seus valors bioclimàtics i de benestar. Pel que fa a DH Palencia, el jurat ha estimat la solució arquitectònica ajustada als requisits del projecte energètic, en especial el fet d’haver aconseguit una arquitectura industrial compatible amb futurs centres urbans. Ha destacat també l’exercici pedagògic constant que desenvolupa l’empresa, organitzant visites al centre per a escolars i per al públic en general.

Casa Nube (Madrid), un projecte de Javier Jiménez Iniesta (Studio Animal), i Gimaguas Barcelona (Barcelona), dels arquitectes Albert Guerra Romera, Adrián Jurado Batanás i Julia Tarnawski Español (TEST) i Guillermo Santomà Bagaria, han rebut ex aquo el guardó en la categoria d’Interiorisme.

El jurat considera que el projecte Casa Nube és un exemple excel·lent de transformació d’un petit apartament amb una distribució tradicional en un nou habitatge ampli, lluminós i d’aprofitament d’espais. En destaca com s’agrupen les habitacions amb els seus respectius banys per alliberar un espai diàfan i obert.

En el cas de Gimaguas Barcelona, el jurat valora la capacitat de transformació d’un espai a partir d’un concepte radical i executat amb precisió. En subratlla l’encertada elecció del material que envolta el conjunt, un teixit de formigó utilitzat en la construcció de túnels i altres grans infraestructures amb un espai amb molt de caràcter i personalitat com a resultat.

Pel que fa a la categoria de Ciutat i Paisatge, han guanyat el premi ’ex aquo’ els projectes Praça e posto turismo Piadao (Portugal), dels arquitectes João Branco i Paula Del Rio (Branco Del Rio Arquitectos), i Alfacs (Tarragona), de Pau Bajet Mena i Maria Giramé Aumatell (Bajet Giramé); Manuel Julià Verdaguer (JAAS).

El jurat remarca del projecte portuguès com la complexitat formal de l’espai es resol amb la introducció d’un espai circular d’esquist i pissarra sense desnivells ni voreres, que actua com a “punt de trobada” dels habitants del llogaret. El considera un exemple de com es pot invertir el procés d’oblit en aquest petit poble de l’interior. Pel que fa a Alfacs, valora la transformació d’un gran espai exterior que aconsegueix revaloritzar aquest espai natural davant del mar. Un eix central organitza els equipaments d’aquesta mena de petita ciutat, creant una estructura que facilita l’accessibilitat i la interacció social. Es destaca una cura exquisida en l’ús de la vegetació i els materials de construcció que connecten el conjunt amb el paisatge circumdant.

Finalment, els projectes Lost Forest (Donostia), de Julia Ruiz-Cabello Subiela y Santiago del Aguila, i La Construcción de un país (Madrid), de Miquel Mariné Núñez i Pol Esteve Castelló, han rebut ’ex aquo’ el guardó d’Intervencions Efímeres. El Premi Re-FAD d’enguany ha sigut pel projecte de Restauració d’ermitas del Camino de Santiago, de l’arquitecte Sergio Sebastián (Sebastián Arquitectos SLP).

Aquest any, l’arquitecta, urbanista i paisatgista Beth Galí ha presidit el jurat, on ha estat acompanyada per altres reconeguts professionals del sector com ara José Alberto Alonso Campanero, Mariona Benedito, Lucía Ferrater, Cristina Guedes i Gerard Sanmartí com a vocals.

Premi Internacional

En aquesta 11a edició, els Premis FAD Internacionals han rebut un total de 21 propostes, dels quals s’han escollit 6 obres situades a Mèxic, Eslovènia, França o Romania. El guanyador del premi ha sigut el projecte Lumen Learning Center (França), dels arquitectes José Morales, Sara de Giles, Laurent Beaudouin i Emmanuelle Beaudouin.

Nou premi extraordinari a la trajectòria professional

Aquest any, per primera vegada, s’ha concedit un Premi Extraordinari a la trajectòria professional, que ha recaigut en l’arquitecte portuguès Álvaro Siza. Considerat un dels arquitectes portuguesos més importants del segle XX, ha estat guardonat amb el prestigiós Premi Pritzker. També li han estat concedits el Premi IBERFAD d’Arquitectura (1998) amb la Iglesia Santa Maria en Marco de Canaveses (Oporto); el Premi d’Arquitectura Contemporània Mies van der Rohe; la Medalla d’Or de l’Arquitectura atorgada pel Consell Superior del Col·legis d’Arquitectes d’Espanya; el Meiji Memorial Hall de Tòquio (Japó); el premi Praemium Imperiale; i el Premi de la Fundació Wolf de les Arts, i la Medalla d’or del Royal Institute for British Arquitects. Siza també va quedar finalista dels Premis FAD 2016 amb el Teatre-Auditori de Llinars del Vallès (2016). És autor d’edificis destacats al nostre país com el Centre Meterològic a la Vila Olímpica de Barcelona o ??el Rectorat de la UA d’Alacant. El reputat arquitecte projecta la seva visió de l’arquitectura a través d’edificis que dialoguen amb el paisatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.