Arts escèniques

arts escèniques

La 8a edició del Seminari en arts i formació proposa les arts per a transformar l’educació

Lucía Vázquez, historiadora de l’art i consultora en Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i Agenda 2030, inaugurarà el seminari que organitza La Ciutat Invisible

La Fundació La Ciutat Invisible impulsa «Arts per desenvolupar una educació sostenible», la vuitena edició del seminari de formació que proposa un espai de trobada per a professionals de les arts, la cultura i l’educació que vulguin adquirir eines artístiques per fer front a reptes socials des de les escoles. En concret, l’edició d’enguany posarà èmfasi en què podem aprendre del medi que habitem, més enllà de la sostenibilitat, i dissenyar entorns d’aprenentatge saludables, connectats amb el territori i adaptables a un món canviant.

L’edició, que consta de 30 hores reconegudes pel Departament d’Educació, tindrà dos moments clau. D’una banda, Lucía Vázquez, historiadora de l’art i consultora en Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i Agenda 2030, es farà càrrec de la sessió inaugural que tindrà lloc el 3 de juliol al CaixaForum de Girona i estarà oberta a tota la ciutadania. Durant la jornada, Vázquez convidarà el públic assistent a reflexionar, a través d’imatges artístiques, sobre el poder de l’educació i l’art per transformar el món en el que vivim.

D’altra banda, la formació específica se celebrarà del 8 al 10 de juliol al Centre Cultural La Mercè i compta amb 100 places disponibles. Inclou tres tallers artístics multidisciplinars; tres espais compartits amb artistes convidats de debat i experimentació artística; i sessions de treball en grup dedicades a traslladar les eines apreses en el context professional de cadascú amb l’acompanyament de mediadores culturals. Les inscripcions estan obertes fins a exhaurir el límit de places.

Al llarg de les seves vuit edicions, el «Seminari d’arts i formació» ha englobat temes com la salut i el benestar emocional, la participació jove als espais culturals, l’educació en la incertesa, la diversitat cultural, entre altres. Actualment, s’emmarca dins del projecte Univers’Art de la Fundació La Ciutat Invisible, que neix l’any 2023 amb l’objectiu d’impulsar un nou programa formatiu que vinculi educació, pedagogia i art adreçat a educadors. El seminari compta amb el suport principal de la Diputació de Girona i s’organitza en col·laboració amb ConArte Internacional.

«Arts per desenvolupar una educació sostenible» consta essencialment de tres tallers pràctics amb propostes artístiques multidisciplinàries i sessions de treball en grups reduït. Els tallers principals són: L’artesania com a art comunitària impartit per l’artista visual Ona Trepat Rubirola, que proposa realitzar exercicis escultòrics utilitzant llenguatges artesanals i tècniques amb història; Artivisme i sostenibilitat de les arts escèniques de la mà de la companyia de teatre Hand Made Theatre, una proposta de creació escènica que connecta l’artivisme i la justícia ambiental; i finalment el taller Circ, moviment i cohesió grupal amb les artistes i formadores Andrea Martínez i Serena Vione, fundadores de l’Associació Cultural Esplai de Circ, que proposaran treballar el llenguatge del circ, el moviment i l’expressió corporal per treballar dinàmiques de grup.

En línia amb les edicions anteriors, les persones inscrites en el seminari es dividiran en quatre grups de treball. Cada grup comptarà amb una persona mediadora amb qui reflexionaran sobre com aplicar les metodologies apreses en els seus contextos educatius específics. En aquesta edició, es comptarà amb la participació de l’Angela Peris (artista escènica i educadora), Marcela Otárola (coordinadora i mediadora cultural en projectes de l’associació ConArte Internacional a Girona), Jorge Horno (investigador, creador i performer) i Natàlia Nadal (mestra i directora de l’Escola La Farga de Salt).

A més, per segon any consecutiu, la formació inclourà espais compartits entre tots els grups de treball, on hi participaran artistes convidats per abordar temàtiques relacionades amb els tallers des d’una vessant teòrica i pràctica a partir de xerrades, performances o casos pràctics. Entre els artistes convidats, destaca la ballarina i coreògrafa Laura Alcalà, que presentarà el projecte Nilak (Premi Nacional de Cultura 2024) i dinamitzarà un taller de dansa de relació amb l’espai; Albert Massip i Pinatella i Àlex Carrera i Llinàs del projecte Càntut, que dinamitzaran un espai sobre el patrimoni oral i les iniciatives pedagògiques de Càntut; i la investigadora Nevelina Pachova (Centre Europeu de la Universitat Australiana RMIT), que impartirà un taller sobre el concepte de regeneració i el seu potencial en el món educatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia