Llibres

Crítica

Una mica més savis

“Apaga el foc, / encén el llum, / busca el teu lloc / i mira el fum.” Saviesa, de Joan Vinyoli. Dins el poemari A hores petites (1981)

La saviesa és la capacitat que tenim d’adquirir i aplicar coneixements profunds i experiències per prendre decisions justes i prudents. Per això una persona que es consideri sàvia ha de tenir una comprensió profunda de la vida i també, no menys important, ha de tenir la capacitat de veure les coses des d’una perspectiva àmplia i equilibrada. Com a espècie biològica ens hem autoanomenat Homo sapiens, és a dir, els humans savis, donant a entendre que el fet de ser savis és una qualitat avantatjosa, gairebé un mèrit que ens correspon per llinatge. Evolutivament parlant, la capacitat que tenim de raonar, combinada amb la creativitat i la possibilitat de generar pensaments abstractes, ha estat certament una qualitat avantatjosa davant la selecció natural. Tanmateix, som realment tan savis com pensem que som?

Més enllà de la retòrica d’aquesta pregunta, no hi ha cap dubte que sempre podem ser una mica més savis. Sempre podem tenir una comprensió més profunda de la vida, una capacitat de veure les coses des d’una perspectiva més amplia i equilibrada, per poder aplicar els nostres coneixements de manera més justa i prudent. Us vull recomanar dos llibres que sens dubte ens hi podran ajudar.

D’una banda, Un món immens, del periodista científic Ed Yong, guanyador del premi Pulitzer de periodisme divulgatiu (per la seva cobertura de la pandèmia de covid-19). Young parteix d’una certesa que, tanmateix, sovint no tenim en compte. La Terra és plena d’imatges, textures, sons, vibracions i olors, però cada animal està tancat en una bombolla sensorial pròpia i només percep una petita part d’aquest món immens. Hi ha animals que perceben més de tres colors primaris, altres els camps magnètics, o olors que ni tan sols podem arribar a imaginar.

Aquest llibre ens endinsa en totes aquestes dimensions sensorials: el món tal com el perceben altres animals. Hi trobarem tortugues que poden rastrejar els camps magnètics de la Terra i peixos que es comuniquen entre ells amb missatges elèctrics. Descobrirem que el rostre ple d’escates dels cocodrils és tan sensible com el palpís dels nostres dits i que hi ha plantes que vibren amb els cants de les bestioles que hi festegen. Un llibre gairebé poètic que ens guia fins més enllà dels confins dels nostres sentits perquè tinguem una perspectiva més profunda de la vida, i per tant per fer-nos una mica més savis.

Per complementar-lo, res millor que La saviesa dels mussols. Una història natural de les aus més enigmàtiques del món , de l’escriptora naturalista Jennifer Ackerman. Amb la mirada frontal i el vol silenciós, els mussols sovint simbolitzen, precisament, la saviesa i el coneixement. Tanmateix, què sabem nosaltres sobre els mussols?

En l’actualitat hi ha unes dues-centes seixanta espècies de mussol, que tenen un comportament molt més complex que es pensava. Les seves ululacions, per exemple, segueixen unes normes molt sofisticades i complexes que els permeten expressar no tan sols les seves necessitats i desigs, sinó també llur individualitat i identitat. Fent servir les paraules de Joan Vinyoli al seu poema Saviesa, son dos llibres que ens ajuden a buscar el nostre lloc i a encendre el llum. El llum de la saviesa.

Un món immens
Autor: Ed Yong
Editorial: Cossetània Edicions (2024)
Pàgines: 544
La saviesa dels mussols
Autora: Jennifer Ackerman
Editorial: Cossetània Editorial (2024)
Pàgines: 360


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia