Música

Cultura

Mor James Chance, figura clau del ‘no wave’ novaiorquès de finals dels setanta

Saxofonista, teclista i cantant que va destacar per la seva controvertida personalitat escènica

El saxofonista James Siegfried, conegut com a James Chance o James White, ha mort a l’edat de 71 anys segons ha anunciat el seu germà, David Siegfried, que no ha especificat la causa de la mort, però sí que ha revelat que la seva salut havia empitjorat durant els últims anys. La seva última actuació en directe va ser el març del 2019 a Utrecht (Països Baixos).

Natural de Milwaukee (Estats Units), va formar-se al conservatori de la ciutat. Allà va unir-se a un grup anomenat Death, que interpretava versions dels Stooges i la Velvet Underground. L’any 1975 la banda es va dissoldre i ell es va traslladar a Nova York amb la intenció d’introduir-se a l’escena del jazz, però aviat va descobrir que no hi acabava d’encaixar. La seva actitud, el seu estil i la seva personalitat tenien aires de punk rock. Va formar un primer quartet anomenat Flaming Youth i a continuació una nova banda anomenada Teenages Jesus and the Jerks, juntament amb la cantant i poetessa Lydia Lunch. El grup va tenir una vida molt curta, però va destacar ràpidament per un so estrident i cridat. Van gravar l’àlbum No New York i aquest va ser l’inici d’un nou moviment musical, el No wave. Un estil de punk rock centrat a Nova York que va morir al cap de pocs anys, però que va servir per experimentar amb sorolls extrems i lletres nihilistes. Dins d’aquest moviment, Chance va crear una nova banda, The Contortions, amb la que va fusionar la improvisació del jazz, els ritmes funky i el soroll del rock. Cantava i tocava el saxo. La cançó Contort Yourself va ser un dels seus majors èxits. Però sobretot destacaven els seus concerts, on sovint acabaven amb violència a causa de les provocacions que Chance feia cap al públic. D’un moment a l’altra, baixava de l’escenari i es barallava amb el primer que tenia a davant, i acte seguit tornava a pujar i continuava el concert. La banda es va acabar dissolent l’any 1979 per conflictes entre els mateixos membres.

L’any 1982, Chance va tornar a l’escena musical amb James White and the Blacks, amb la que va fer diverses gires internacionals, i a principis dels 2000 es va reconciliar amb els seus antics companys i de forma esporàdica The Contortions van tornar a actuar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia