Música

MÚSICA

Perifèria Cultural reivindica el ‘sotabosc’ musical del país

Que pasa nen, una cançó d’Alizzz en què el músic de Castelldefels es reivindicava com a “choni, ignorant i xarnego de perifèria”, va servir perquè l’activista cultural Marçal Girbau s’encengués una mica i, de passada, recorregués a aquesta idea, perifèria, per al nom del festival que va impulsar l’any passat i que codirigeix amb l’escriptora, actriu i gestora cultural Estel Solé. “Em va semblar molt bèstia que algú que guanya premis Grammy i té als mitjans de comunicació de part seva es considerés, precisament, perifèria”, assenyala Girbau. “Si ho fa és perquè el teu país s’acaba a Catalunya o bé la teva capital és Madrid...”.

Amb la voluntat, doncs, de reivindicar tres tipus de perifèries, “l’artística, la geogràfica i l’agroalimentària”, Girbau i Solé van posar en marxa fa alguns dies la segona edició de Perifèria Cultural, amb 29 dates al Lluçanès, el Pirineu, Riudarenes, Port de la Selva, Montsec de Meià, l’Urgell i Sant Esteve de Palautordera. “Volíem arribar a comarques que no tenen programacions culturals estables i que no únicament estan allunyades de les grans capitals, sinó també dels focus turístics”, diu Girbau, que promet dur a cada edició artistes no únicament del Principat, sinó també de “l’Alguer o la Catalunya del Nord”.

Quant als artistes que hi participen, els organitzadors aposten també per “donar sortida al sotabosc que hi ha al país”, conscients que, “si els sotaboscos no es cuiden, després apareixen els incendis”. “Programem coses que una festa major, evidentment, no programarà mai”, defensa Girbau, per a qui “un concert a Montsec de Meià ha de tenir la mateixa dignitat que si es fes en qualsevol gran ciutat”.

L’estrena a Catalunya d’un espectacle que uneix els menorquins Marco Mezquida (piano) i Anna Ferrer (veu), el 14 de juliol a Perafita, i la visita, també a Perafita, de l’alguerès Àngel Maresca, el darrer barber que manté viva la tradició algueresa de cantar i tocar la guitarra mentre esquila els seus clients (2 d’agost, junt amb Claudio Gabriel Sanna i Fetus) són alguns dels reclams artístics del programa, en què figuren també músics com ara Roger Mas, El Belda i El Conjunt Badabadoc, Paula Valls, Clara Peya, Xarim Aresté, Pel Sala, Les Kol·lontai i Caïm Riba, entre molts altres.

Amb voluntat de reivindicar, també, la “perifèria agroalimentària”, cada concert del cicle s’acompanyarà d’un sopar elaborat per petits productors de cada territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia