Música

Eudald Morera

PROMOTOR DEL FESTIVAL VALLVIVA

“La candidatura a tenir càncer la presentem tots”

Afectat d’un càncer de pàncrees, l’empresari olotí és l’ànima del Festival Vallviva, que se celebra del 10 al 14 de juliol

“El sector sanitari és deficitari i els esforços que es fan estan per sota del que la societat requereix”

Volia crear un espai postcovid, en què la gent que es va haver de reprimir es pogués abraçar
La societat sovint està per sobre de situacions polítiques i administratives del moment i del país
Vallviva és un espai per a la convivència, on es pot gaudir de l’entorn i compartir uns mateixos valors

Per a Eudald Morera (Olot, 59 anys) el diagnòstic de càncer de pàncrees fa qua­tre anys va ser el deto­nant d’una trans­for­mació per­so­nal que el va por­tar a impul­sar un esde­ve­ni­ment musi­cal i social amb fins soli­da­ris que per a sor­presa de tot­hom s’ha con­ver­tit en la cita més impor­tant de l’estiu a la Gar­rotxa.

Com és viure amb càncer?
Inten­taré ser trans­pa­rent i obert perquè en el fons el meu tes­ti­moni no deixa de ser un exem­ple de rea­lisme. Les coses m’estan sor­tint bé, mal­grat que la situ­ació sigui com­pli­cada. He estat una per­sona amb molta acti­vi­tat; he tin­gut la sort de viure dife­rents fases de la meva vida, tant social, empre­sa­rial com política. He tin­gut molts amics, més dels que m’ima­gi­nava. En l’àmbit de ciu­tat, he pogut ser alcal­da­ble per Olot, he tin­gut l’honor de ser al con­sis­tori i també al con­sell comar­cal. En l’àmbit empre­sa­rial, he tin­gut l’encert de tro­bar una veta de mer­cat dife­rent, con­tri­buint a la millora de la gespa espor­tiva dels camps de fut­bol arreu de Cata­lu­nya, Espa­nya i ara també a països de fora. I, per tant, he por­tat una acti­vi­tat molt intensa al cos­tat d’una família que m’ha fet cos­tat. Però d’un dia per l’altre, no saps el com ni el perquè, les coses can­vien. I és una can­di­da­tura [la de tenir càncer] que pre­sen­tem tots; no hi ha ni alçades, ni sexes, ni edats, ni situ­a­ci­ons per­so­nals, ni econòmiques, ni soci­als que dis­cri­mi­nin els uns i res­pec­tin els altres.
Quan van començar els símpto­mes?
Fa qua­tre anys, el mes d’agost del 2020, vaig començar a apri­mar-me. I entre el mes d’agost i el novem­bre van estar bus­cant què em pas­sava. En aque­lla època m’havia fet el propòsit de cui­dar-me més, men­jant més ade­qua­da­ment, i por­tar una vida més orde­nada. I va resul­tar que el fet d’apri­mar-me no era con­seqüència de por­tar una millor vida sinó d’un càncer de pàncrees que quan me’l van detec­tar (al novem­bre) ja estava en fase tres.
I què suposa el diagnòstic?
Tot can­via. La família es pre­o­cupa, l’empresa es posa en perill i la situ­ació cada dia va a pit­jor perquè perds pes, tens un dubte més gran i una por més evi­dent. Em sor­prenc, perquè no soc una per­sona valenta amb les malal­ties. M’havien de posar una injecció i feia tres pas­sos enrere i, en canvi, nor­ma­litzo situ­a­ci­ons que per a mi són extra­or­dinàries. El cos té una capa­ci­tat de reacció i de resiliència que no m’havia ima­gi­nat.
Valent i també amb acti­tud opti­mista.
L’opti­misme m’ha vin­gut pro­vo­cat pel per­so­natge. La per­sona té por; el per­so­natge, si el pots des­fer de la per­sona pun­tu­al­ment, et dona la capa­ci­tat de relació i de valen­tia. Jo m’he fet valent gràcies a la família, a la gent, a la soci­e­tat i m’he fet valent donant. I sem­bla estrany com la soci­e­tat, la gent, dona molt més del que un és capaç de donar. I això fa que, quan estem en mode recep­tiu, tin­guem capa­ci­tat d’assi­mi­lar, acu­mu­lar i jo, par­ti­cu­lar­ment, el que noto és ener­gia posi­tiva. I en les meves apor­ta­ci­ons i col·labo­ra­ci­ons és el que pre­tenc donar a la gent: ener­gia posi­tiva. Escol­tar, dir, mirar, abraçar. Ser molt rea­lista i uti­lit­zar una paraula que sento al cor amb passió: t’estimo. Esti­mar, que és un valor afe­git a les per­so­nes, i fer-ho ober­ta­ment i decla­ra­da­ment trenca bar­re­res i fa que el dia a dia sigui més intents. I aquest va ser el motiu del nai­xe­ment del Vall­viva.
Va trans­for­mar una malal­tia en una cosa posi­tiva i plena d’ener­gia.
En el pit­jor moment de la vida, una mica pit­jor del que estic ara quant a pes, en una situ­ació en què no cami­nava i també de por, però alhora de força i d’il·lusió, vaig creure que tenint aquest entorn, que era una finca que havia estat hermètica abso­lu­ta­ment a tot­hom, calia tren­car mot­llos. Tenia la sort i el pri­vi­legi de poder-me curar aquí i volia com­par­tir-ho. I no podia can­viar la pro­pi­e­tat però sí l’ús. Volia que hi hagués un espai post­co­vid, en què la gent que es va haver de repri­mir es pogués abraçar. I aquest va ser el meu pri­mer objec­tiu: que la gent es trobés i se sentís a gust com­par­tint. I la pri­mera missió del Vall­viva va ser que fos rela­ci­o­nal, que la gent dis­fruti en un entorn espe­cial i amb uns valors que majo­ritària­ment com­par­tim.
Quins són aquests valors?
Un de pri­mor­dial és la qua­li­tat en el detall, en l’ordre. També la calma i el res­pecte al medi ambi­ent. Enten­dre que som usu­a­ris d’una natura pri­vi­le­gi­ada, i en el cas de la Vall d’en Bas encara més, però que no podem ni apro­piar-nos-en, sinó com­par­tir-la i cui­dar-la. També volia posar en relleu que la soci­e­tat està plena de gent que s’esforça, que tri­omfa i que és gene­rosa. Vam dir: inten­tem apren­dre d’ells i donem-los noto­ri­e­tat. I vam voler fer un fes­ti­val musi­cal però, com que l’objec­tiu era que fos un espai per a la con­vivència, vaig voler que hi hagués gas­tro­no­mia, i que fos de qua­li­tat, de quilòmetre zero i reco­ne­guda. I estic molt agraït perquè tot­hom sem­pre m’ha dit que sí a tot el que he dema­nat.
I, a les por­tes d’aquesta quar­tada edició, quina valo­ració en fa?
El més impor­tant és que Vall­viva per­so­nal­ment em dona vida. I me la dona sobre­tot per la relació social que ha gene­rat, per la satis­facció que la gent se l’ha fet seva. I per haver entès que això no és de ningú i que té com a objec­tiu la soli­da­ri­tat per a la inves­ti­gació del càncer, por­tat des d’un patro­nat legal, trans­pa­rent i trans­ver­sal. I aquesta és la pri­mera satis­facció. La segona és veure l’evo­lució que ha tin­gut.
Quina ha estat?
La pri­mera edició va ser una teme­ri­tat, una boge­ria. El segon any va ser la con­fir­mació que el pro­jecte podia ser vàlid; el ter­cer any, la con­so­li­dació d’un pro­jecte defi­nit des d’un punta de vista social, cul­tu­ral, gas­tronòmic i musi­cal­ment. I aquest any m’agra­da­ria que fos un refe­rent; una experiència que marqués tendència. És lícit que hi hagi molts fes­ti­vals, mol­tes empre­ses que s’hi dedi­quin, que s’hi gua­nyin la vida. Però el nos­tre és un altre model. Nosal­tres posem la vida al davant de tots els altres interes­sos perquè la gent que vin­gui se senti pri­vi­le­gi­ada. I senti que hi ha molta gent, amb noms i cognoms, entre ells amics i fami­li­ars, que no pot ser-hi. I que, si bé ho con­cre­tem en la lluita con­tra el càncer, sem­pre que parlo de Vall­viva ho faig exten­siu a situ­a­ci­ons soci­als, fami­li­ars, econòmiques i de malal­ties.
Per què el nom de Vall­viva?
Tot i que tenim moments molt feliços, hi ha molts moments a la vida i mol­tes hores al dia en què tenim moments vall. D’aquí el nom Vall­viva. És un nom que com­bina el moment vall que tenim quan pas­sem per situ­a­ci­ons com­pli­ca­des amb el moment viva, que és el d’eufòria. I cal pen­sar que encara que tin­guis un moment baix després torna a sor­tir el sol i tots tenim l’opor­tu­ni­tat de reviure. Aquest és el leit­mo­tiv del fes­ti­val.
Segur que els que estan con­tents són els inves­ti­ga­dors de l’hos­pi­tal Vall d’Hebron amb les apor­ta­ci­ons que hi des­ti­na­ran per segon any.
Espero que la que esti­gui con­tenta sigui la soci­e­tat per l’ajuda que apor­tem any rere any en el marc d’un pro­jecte ambiciós. Tant de bo puguem arri­bar a xifres impor­tants, perquè voldrà dir que la gent ha entès el mis­satge i ha res­post. M’agra­da­ria que en dos anys, i sumant totes les edi­ci­ons, poguéssim arri­bar als 500.000 euros. No és un mis­satge exclu­si­va­ment soli­dari, sinó que la con­seqüència és solidària. I no fem això fruit de cap ajuda admi­nis­tra­tiva. L’hem dema­nat però l’admi­nis­tració no ha estat tan sen­si­ble com hau­ria d’haver estat per l’acti­vi­tat que fem. Però no és una crítica en abso­lut. És una rea­li­tat. La soci­e­tat sovint està per sobre de situ­a­ci­ons polítiques i admi­nis­tra­ti­ves del moment i del país. Crec que la soci­e­tat ha estat més a l’altura que no pas l’admi­nis­tració en aquest aspecte. No és una rei­vin­di­cació però sí una evidència a favor del sec­tor empre­sa­rial i del sec­tor social que repre­sento.
Què pensa del fet que en aquest país la recerca biomèdica s’hagi de finançar amb ini­ci­a­ti­ves solidàries com Vall­viva?
Des­co­nei­xia, per desgràcia, la rea­li­tat de la inves­ti­gació i he que­dat sorprès. El sec­tor sani­tari és defi­ci­tari i els esforços que es fan des de tots els àmbits encara estan per sota del que avui la soci­e­tat reque­reix. Com a soci­e­tat hem cres­cut molt més del que han cres­cut el pres­su­post i els mit­jans per aten­dre tanta gent. Per tant, hi ha una man­cança i alhora també un cert abús. La gent no és prou cons­ci­ent de les man­can­ces reals i greus que hi ha i els ser­veis d’urgències estan més plens de situ­a­ci­ons assu­mi­bles que impe­dei­xen que situ­a­ci­ons més com­pli­ca­des es pri­o­rit­zin.
I qui ve al fes­ti­val?
Hi ve tot­hom. I aquest és el gran èxit de Vall­viva. És un fes­ti­val de qua­li­tat que té com a fil­tre del valor econòmic de l’entrada. No volem ser ni una festa major ni una cursa popu­lar; volem ser una cosa dife­rent. Un refe­rent perquè l’entorn s’ho mereix i on volem que tot­hom se senti VIP, ja sigui ocu­pant una llotja o amb una entrada a pla­tea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia