Cultura popular

Cultura

Impulsen un estudi per esbrinar si els gegants vells de l’Arboç són els més antics

Apunten que podrien datar de finals del segle XVII

El 26 de juny faran una prova als gegants vells de l’Arboç –Chabran i Llúcia– per esbrinar si són els més antics de Catalunya. En concret, els sotmetran a raigs X després que l’ajuntament del municipi del Baix Penedès i el Taller Avall de Reus hagin impulsat l’estudi per conèixer quan els van crear. Segons ha afirmat el coordinador del Catàleg de Gegants Centenaris de Catalunya a l’ACN, Lluís Ardèvol, actualment, la parella de Torroella de Montgrí, datats del 1758, són considerats els més primitius. Aquest lideratge podria canviar si la investigació corrobora la teoria dels professionals que creuen que tenint en compte la morfologia i els materials, els caps dels gegants vells de l’Arboç podrien ser de finals del segle XVII. “Sempre teníem la data del 1827 i mai ens havíem plantejat que poguessin ser més antics”, ha reconegut l’alcalde Joan Sans. Com la primera vegada que els gegants vells de l’Arboç van sortir pels carrers de la vila va ser el 1827, es pensava que aquesta era la data de creació. El neguit de la Colla de Gegants i Nans de l’Arboç, traslladat a l’Ajuntament, ha donat l’impuls a l’estudi liderat pel gerent del Taller Avall de Reus, Aleix Alvarez, qui aquest any ha estat guardonat per la Generalitat amb el Premi Restaura. Fins ara s’ha centrat a buscar documentació, i fer proves no invasives com la llum violeta o comparacions de fotografies. A partir d’ara començarà un treball de camp, de mostre i de rastreig per concretar l’origen dels dos elements. Segons apunta Alvarez tant la morfologia com els materials amb què estan fets els caps d’ambdós elements fan preveure que són de finals del segle XVII.“Ara el que queda és extreure mostres per poder enviar-les al laboratori”, ha explicat Alvarez, qui ha afirmat que “per poder fer això, és necessària una prova de raigs X”. Totes les proves s’enviaran al Museu del Prado de Madrid i esperen tenir resultats a finals d’any.

De fet, l’Arboç ja compta amb una de les parelles de gegants més antigues de Catalunya. Es tracta dels de Cal Fiol, els quals daten del 1816. Tot i això, i segons ha apuntat Alvarez, hi ha documents que assenyalen que podrien ser del 1776 i que en aquesta data ja hi havia gegants a la població. Des del Taller Avall han celebrat que la Generalitat estigui impulsant, a través d’una línia de subvencions, que els ajuntaments o entitats estudiïn els seus elements festius. Entre ells, es troba l’Arboç, qui ha afirmat que el govern pagarà el 75% del cost de l’estudi i de la restauració dels gegants, valorat en 9.000 euros.

Segons apunta l’alcalde, l’any 2009 la Generalitat ja va reconèixer la festa major com “una de les més típiques de Catalunya”, sent declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional i cinc elements del seguici festiu -un d’ells els gegants- com a Elements Patrimonials d’Interès Nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.