Música

museus

Neix Caticat, un catàleg col·lectiu d’instruments musicals

El Museu de la Música de Barcelona ha presentat el projecte Caticat, un catàleg col·lectiu en línia dels instruments musicals presents als museus i col·leccions públiques de Catalunya. La iniciativa és un punt d’accés únic que inclou 4.000 instruments de 31 museus del territori. El projecte va arrencar el 2001 de la mà del Museu de la Música, amb 1.500 instruments de 17 institucions, i durant dues dècades de digitalització s’ha garantit un accés massiu i gairebé il·limitat a la informació sobre col·leccions, obres d’art i patrimoni. El 2020, el Centre Robert Gerhard va publicar la informació en un web específic. De cara al futur, aspiren a sumar una cinquantena de nous museus.

Durant la presentació, el director del Museu de la Música de Barcelona, Jordi Alomar, va afirmar que el projecte Caticat “compta ara amb la presència de 31 institucions participants” i que “esperen que hi hagi la incorporació d’altres museus que tinguin als seus fons elements que puguin formar part d’aquest projecte”. Alomar var destacar que actualment en tenen detectats una cinquantena. Una de les properes incorporacions serà el fons d’instruments musicals del Museu Etnològic i Cultures del Món de Barcelona, amb prop de 800 instruments i que “suposarà una significativa ampliació dels recursos disponibles al web”.

El projecte s’inspira en iniciatives ja consolidades com Musical Instrument Museums Online (MIMO), projecte grupal part d’europeana.eu, que té per objectiu proveir accés des d’un únic lloc web a la informació digital dels instruments musicals que es troben als principals museus d’arreu del món. MIMO va néixer com a un consorci dels principals museus de la música europeus i actualment és la base de dades gratuïta sobre instruments musicals de col·leccions públiques més gran del món.

Caticat es basa en projectes com la britànica MINIM-UK, Musical Instruments Interface for Museums and Collections, liderada pel Royal College of Music de Londres, que permet accedir a prop de 20.000 instruments musicals existents en un centenar de museus britànics, o la francesa Base Nationale des Instruments de Musique de la Philarmonie de París, liderada pel Musée de la Musique de París, que integra les col·leccions d’un total de 105 museus i que conté més de 9.000 instruments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia