Música

CRÒNICA

L’Ítaca dona inici a l’estiu musical

Les cançons de ‘Gràcies per venir’ consoliden l’estil musical de pop- rock festiu de la Ludwig

L’Estar­tit s’ha con­ver­tit en una de les capi­tals musi­cals del país amb la cele­bració també del fes­ti­val de jazz i el Beat­les Weekend al mes de juliol. Donant el tret de sor­tida a l’estiu musi­cal de la Costa Brava, la nit prèvia a la revet­lla, la dot­zena edició del Fes­ti­val Ítaca va aple­gar dis­sabte a la nit una bona tria de grups de referència del rock de Cata­lu­nya i la res­tat de l’Estat, com La Ludwig Band, Cala Vento, Arde Bogotá o Mar­lena. Els fes­ti­val es pre­sen­tava sota els aus­pi­cis del Cavall de Troia, l’escul­tura dinàmica de gran for­mat cre­ada pels artis­tes empor­da­ne­sos Joan Vinyes, Esteve Subi­rah i Martí Bat­lle que s’ha con­ver­tit en un dels emble­mes del fes­ti­val d’enguany, que va inter­ve­nir entre les actu­a­ci­ons a ritme de Ryna DJ. A la festa s’hi va sumar un espec­ta­cle de 200 drons que van posar llum i color al cel de l’Estar­tit.

“La segona millor banda d’Espo­lla” (després del mític gui­tar­rista Joan Car­do­ner), La Ludwig Band, va ser l’encar­re­gada d’obrir el fes­ti­val. La Ludwig ha tras­pas­sat fron­te­res per con­ver­tir-se en un dels grups refe­ren­ci­als del rock català actual, i sens dubte un dels més interes­sants d’escol­tar en directe. Ave­sats a gua­nyar pre­mis com el del millor disc de l’any 2022 de la revista Ender­rock per La mateixa sort i el de pop-rock del 2023 per Gràcies per venir, i, abans, el Cer­verí com a millor lle­tra en català per S’ha mort l’home més vell d’Espo­lla (2022). I és que, pre­ci­sa­ment, les lle­tres tre­ba­lla­des i nar­ra­ti­ves són una de les senyes d’iden­ti­tat del grup, que s’afe­gei­xen a un so ale­gre, fes­tiu i des­ver­go­nyit que arrela en sono­ri­tats folk dels anys setanta i reme­ten a noms com els de Dylan, Pau Riba o Sisa, tot i que als mem­bres del grup cada dia els agradi menys la com­pa­ració. A l’Estar­tit pre­sen­ta­ven el seu ter­cer disc, Gràcies per venir, que han edi­tat a la dis­cogràfica dels Manel, Ceràmiques Guzmán i Indian Run­ners, que els con­so­lida i apro­fun­deix el seu estil musi­cal de pop-rock fes­tiu, que ells han defi­nit en alguna entre­vista com a folk pro­gres­siu. Més enllà d’eti­que­tes, alguns dels seus temes s’han con­ver­tit en him­nes par­ti­ci­pa­tius, com el mateix S’ha mort l’home més vell d’Espo­lla, El meu amor se n’ha anat de vacan­ces, o la recent i enco­ma­na­dissa Manela, no vull cur­rar per a vostè.

El duet Mar­lena i Arde Bogotá són dos dels grups reve­lació de l’escena musi­cal espa­nyola. Les de Madrid tenen una impor­tant presència mediàtica i a Cata­lu­nya són cone­gu­des per les seves col·labo­ra­ci­ons al disc de La Marató amb La Pega­tina i també amb Nil Moli­ner en el tema Nada que decir i la inter­pre­tació con­junta al tema Estaré millor demà amb els Tyets. Per la seva banda, Arde Bogotá arri­bava a l’Estar­tit com una de les ico­nes del rock espa­nyol actual. Els de Car­ta­gena han fet una llarg camí dels del 2017 que els ha pro­jec­tat al cap­da­munt de les llis­tes de ven­des i a nomi­na­ci­ons als pre­mis Grammy Lla­tins amb el seu segon disc Cow­boys de la A3. Pot­ser amb un to més rock que indie (alter­na­tiu en diuen alguns) i amb lle­tres que merei­xen ser escol­ta­des, Arde Bogotá té un directe con­tun­dent que ha estat la base del seu èxit, jun­ta­ment amb unes ine­vi­ta­bles referències que reme­ten al rock espa­nyol dels noranta (Héroes del Silen­cio), i també angle­sos (Arc­tic Monkeys o a la con­tundència dels Foo Figh­ters). Són, en tot cas, un dels grups amb més recor­re­gut de la música espa­nyola del moment.

Però els grans tri­om­fa­dors de la nit van ser els empor­da­ne­sos Cala Vento. Joan Del­gado i Aleix Turon juga­ven a casa, davant d’un públic entre el qual hi havia mol­tes cares fami­li­ars i cone­gu­des, amb el Montgrí que dona nom al seu segell dis­cogràfic dar­rere seu i just al davant de les illes Medes. Feia dos anys de la seva dar­rera actu­ació en el Fes­ti­val Ítaca i deu des dels seus ini­cis com a grup. Van tenir un record per la segona actu­ació de la seva car­rera a la sala Maris­cal de l’Estar­tit, a la qual va seguir una gran pro­jecció a Cata­lu­nya, l’Estat espa­nyol i Sud-amèrica, que els ha con­so­li­dat com un dels grups amb un directe més explo­siu. Amb un for­mat cer­ta­ment inu­sual de gui­tarra i bate­ria, els Cala Vento van exhi­bir el seu abas­se­ga­dor directe en què els temes se suc­ce­ei­xen sense con­ces­si­ons. Tre­ba­lla­dors incan­sa­bles, obrers dels rock, el disc Balan­ceo els va con­so­li­dar com una de les millor ban­des alter­na­ti­ves de l’Estat, esta­tus que han con­fir­mat amb el dar­rer disc, Casa Linda, que els ha con­ver­tit en un refe­rent entre públic i la crítica musi­cal. Melo­dies antològiques, temes corals com Trein­ta­iuno, Fer­rari o Gente como tú con­ver­gei­xen amb una vigo­rosa actu­a­lit­zació de Pau, d’Els Pets. Pura adre­na­lina musi­cal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.