Cultura
Mor als 77 anys l’escriptora barcelonina Ana María Briongos
Especialitzada en literatura de viatges, els seus llibres han estat traduïts a diverses llengües
L’escriptora barcelonina Ana María Briongos ha mort avui, als 77 anys, segons ha informat l’editorial Laertes, que va publicar el seu darrer llibre Mi cuaderno morado. El viaje más largo (2023).
Nascuda l’any 1946, va llicenciar-se en Física a la Universitat de Barcelona i Llengua i Literatura persa a la Universitat de Teheran (Iran). Acabats els estudis, va quedar-se a l’Iran a treballar i més tard a l’Afganistan. Passada una dècada va traslladar-se a viure a l’Índia. Des d’allà va sentir la necessitat d’escriure les experiències viscudes. Tot allò que va veure, sentir i viure durant aquests anys lluny de casa. Així van anar apareixent sis llibres escrits en castellà i català, que han estat traduïts a diversos idiomes. Tots ells relaten la vida quotidiana i les experiències de la gent corrent, i s’inclouen dins la modalitat de llibres de viatges. Una d’aquestes obres, Esto es Calcuta! (2006), va servir per a l’estudi Introducción al relato de viaje hispánico del siglo XX, del catedràtic emèrit, Julio Peñate Rivero, responsable de la Càtedra de Llengües i Literatura Ibèriques de la Universitat de Friburg a Suïssa, i també per a l’estudi del professor d’Història Moderna i Contemporània de la UAB, Francesc Espinet i Burunat publicat a la Revista HMIC de la UAB. Altres llibres destacats van ser El meu iran (2007) i Un invierno en Kandahar (2000), on parla sobre la vida a l’Afganistan abans de l’arribada dels talibans.
Més recentment, va participar en programes de televisió com ara Saló de lectura, Va passar aquí i l’Àrtic de BTV; Millenium del Canal 33; i Noches Blancas de Telemadrid dedicat a l’Iran i Afganistan. A la ràdio va col·laborar a Ràdio Euskadi, Levando anclas conduït per Roge Blasco; a Catalunya Ràdio amb el Cafè de la República i Els viatgers de la Gran Anaconda conduït per Toni Arbonés; i a RNE a Viaje al centro de la noche. També va fer classes a les aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de la UB; va celebrar conferències a institucions i organitzacions socials; i va publicar articles a La Vanguardia i a El País. En els últims anys va fer de voluntària a la Fundació Bayt al-Thaqafa, que l’any 2020 va rebre la Menció Honorífica de la Generalitat de Catalunya en matèria de Justícia.