Altres

CULTURA

La cacera de bruixes centrarà un congrés internacional de la UB

Commemorarà els sis-cents anys del document més antic d’Europa que establia les bases legals per la persecució d’aquestes dones

El text va néixer al Pirineu català el a principis del segle XV

La Universitat de Barcelona (UB), a través de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM), organitza del 4 al 6 de juliol el congrés internacional Els orígens de la cacera de bruixes a Europa. La cita compta amb el suport tant del Vicerectorat de Cultura, Memòria i Patrimoni de la UB com del Consell Cultural de les Valls d’Àneu (CCVÀ) i el Festival Dansàneu. Aquest esdeveniment reunirà experts d’arreu del món per discutir els inicis i la difusió del fenomen de la bruixeria des de perspectives històriques, sociològiques i culturals i, segons els responsables, situarà l’epicentre europeu de la cacera de bruixes a Catalunya, en concret al Pirineu.

El congrés és dirigit pel professor d’Història Medieval de la UB Pau Castell, expert reconegut en la història de la bruixeria, i hi participaran algunes de les principals investigadores de l’àmbit internacional, com Marina Montesano, Martine Ostorero o Constanza Cavallero. La inauguració serà a càrrec del professor de la Universitat Estatal d’Iowa Michael D. Bailey, autoritat mundial en l’estudi d’aquest tema, amb una ponència titulada The rise of witch-hunting in Europe (L’auge de la cacera de bruixes a Europa).

Entre les conferències destacades, el programa n’inclou algunes sobre la persecució de bruixes en diferents regions d’Europa, les implicacions socials i polítiques d’aquesta pràctica, i l’anàlisi de fonts històriques clau.

Paral·lelament, en diferents localitats ubicades en aquestes valls del Pallars Sobirà es desplegarà una programació especial per commemorar el sisè centenari de l’obra Ordinacions de les Valls d’Àneu, el text més antic d’Europa en aquest àmbit i datat el 1424. Aquest document, que va establir les bases legals per a la persecució de la bruixeria a la regió, és un testimoni cabdal de la història medieval europea. Les activitats inclouen exposicions, conferències, visites guiades i recreacions històriques que permetran als visitants submergir-se en el món de la bruixeria medieval.

L’IRCVM subratlla que aquestes propostes no només tenen l’objectiu de recordar un passat fosc, sinó també reflexionar sobre aquests prejudicis i les persecucions contra les dones sovint acusades injustament de practicar la bruixeria. A més, els actes programats a les Valls d’Àneu comprenen tallers educatius i taules rodones per analitzar la influència de la bruixeria en la cultura i la societat contemporànies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia