Arts escèniques

Crítica

Una gravetat aleatòria

  • ‘Natural order of things’, en un assaig MARTÍ ALBESA.
  • VÍDEO: Un instant de la coreografia

Les coreografies de Guy Nader i Maria Campos s’interessen per la fisicitat del cos. Pel seu pes i per com l’afecta la gravetat. És física aplicada a una dansa absorbent, que va evolucionant cap a una diversitat de moviment, com si els elements poguessin caure de formes diverses. Construeixen amb aquesta aleatorietat, per explicar com tots els éssers socials tendeixen a una certa harmonia, fins que l’acumulació els aboca a un caos que planteja un nou espai d’equilibris i desequilibris. Si la natura és única, la ciència sembla que vulgui avançar-s’hi amb probabilitats quàntiques, en escenaris futurs.

La companyia GN|MC atrapa per una dansa que és hipnòtica perquè se centra en la forma, i no tant en el relat. No hi ha situacions de dansa teatre, sinó una indagació del moviment. Des de la quietud a la dansa acrobàtica. Un cos quiet, inert a la seva escena té una densitat especial. Una quietud orgànica. Sembla que la resta del que succeeix dins (i fora) del linòleum blanc estigui relacionat amb el seu estar, com si generés un nou centre de gravetat. La suspensió, ara, ve modificada per la intervenció dels altres ballarins. Com quan al salt vertical d’una intèrpret se la projecta cap a un costat empenyent-la, com qui pica una bola de criquet.

Aquest aparent ordre natural de les coses tant es desplaça verticalment com horitzontalment, tant projecta salts a l’aire com contacte físic de cossos que rodolen l’un per sobre de l’altre. És una dansa que, en aquest nou estadi després de la seva trilogia Time takes the time time takes (2015) Set of sets (2018) i Made of space (2021), procura establir relacions entre els diferents elements d’un quadre més enllà del tipus de moviment, com havia estat el pèndol o l’espiral en els treballs anteriors. Queda per descobrir un tercer pla. L’obra compta amb un plafó al fons en el qual no s’intervé. Encara. Sembla evident que, en la propera peça, la suspensió permetrà (d’alguna manera) que els ballarins es desplacin per la paret, com ara ho fan pel terra. El so, les ombres, les fronteres són a escena per superar-les per produir la sorpresa i la lúcida presència.

Natural order of things
Companyia: GN|MC
Dimecres, 3 de juliol. Mercat de les Flors. Torna en temporada del 28 al 30 de març.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia