Altres

Cultura

Troben víctimes de la pesta negra del segle XIV a la Catalunya central

S’han localitzat en unes excavacions al castell de Besora

Un equip de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), juntament amb l’empresa d’arqueologia ATICS, ha identificat el bacteri de la pesta negra, en un individu que va ser enterrat al cementeri del castell de Besora, a la comarca d’Osona, el segle XIV. «Són troballes excepcionals, que evidencien la gran mortalitat que va produir l’epidèmia de pesta en zones rurals de l’interior de Catalunya», assegura Cristina Santos, la directora de la Unitat d’Antropologia Biològica al laboratori d’ADN antic i modern de la UAB.

Els experts han analitzat les restes humanes d’un enterrament que l’any passat va cridar l’atenció dels arqueòlegs i antropòlegs que investiguen les restes del cementiri parroquial de l’església de Santa Maria del castell de Besora. En concret, l’enterrament contenia les restes esquelètiques de tres persones adultes que van ser inhumades simultàniament. La datació de carboni 14 va situar l’enterrament entre els anys 1300 i 1370, coincidents amb la gran epidèmia de pesta negra del segle XIV. Pels experts, aquest descobriment obre la possibilitat d’endegar estudis pioners relacionats amb mecanismes adaptatius en la resposta a patògens en les poblacions humanes a Catalunya. “El fet que el cementiri tingui les restes d’enterraments des del segle XI fins al XIX pot permetre testar de manera empírica els canvis genètics que s’han anat produint”, conclou Santos. El mateix equip de recerca de la UAB ja va identificar el bacteri de la pesta negra l’any passat a Vilafranca del Penedès, a la necròpolis de Cal Pa i Figues. La investigació continua ja que en la campanya d’excavació arqueològica d’enguany s’hi han localitzat dues fosses més amb enterraments múltiples, en aquest cas amb les restes de tres individus, tant adults com infants, en cadascuna. Com es troben a prop de la fossa localitzada l’any passat, fan pensar que també es tracta d’individus que van morir per la infecció. Durant els propers mesos es farà una primera anàlisi genòmica per confirmar-ho.

L’excavació del cementiri parroquial de l’església de Santa Maria del castell de Besora s’està duent a terme en el marc del projecte quadriennal de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia (2022-2025). Es tracta d’un dels campus d’arqueologia de la UAB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]