Arts escèniques

crònica

Sara Baras fa volar el públic de Cap Roig

Sara Baras té 53 anys. Tot i que, veient-la girar sobre si mateixa enfundada en un vestit de flamenca i amb unes sabates amb tacó de garrucha, qualsevol diria que en té menys, molts menys. L’artista gaditana va presidir dimecres l’escenari de Cap Roig amb el seu espectacle de ball flamenc dedicat a Paco de Lucía i que porta per nom Vuela. Esquivant la pluja i ignorant els espectadors que no brillaven per la seva puntualitat, Baras va començar amb un solo en què el ressò del tacó xocant contra el terra creava un monòleg que deixava el públic embadalit.

Desafiant el compàs i rodejada d’un equip de músics i ballarines, l’artista va actuar durant gairebé dues hores fent un homenatge al desaparegut guitarrista, amb el qual compartia una gran amistat.

El verb volar va ser el fil conductor d’aquesta obra protagonitzada i coreografiada per la mateixa Baras, i que trasllada el públic a una estètica brillant presidida per un vestuari magnífic que ens transporta a una altra època i, alhora, segmenta l’espectacle en quatre parts anomenades Madera, Mar, Muerte i Volar. Tot i que, no ens enganyem, sense llegir prèviament sobre el context de l’espectacle és difícil discernir-ne tota aquesta informació.

Sigui com sigui, amb Baras poques paraules fan falta. La ballarina va treure el seu repertori de zapateados frenètics i de vestits amb volants d’escàndol per posar-se el públic a la butxaca. Tot plegat mentre sonava la banda sonora de la vida de Paco de Lucía amb cançons com ara La Barrosa, Canción de amor, Zyryab, Camarón i Volar. Unes melodies que posen sonoritat a un homenatge que porta el segell de Baras.

La pluja es va esperar al final del concert per aparèixer amb comptagotes, gairebé per acompanyar els aplaudiments finals del públic. Una graderia que, tot i no poder explicar amb paraules el que estava veient, reconeixia l’art d’una ballarina que és capaç d’emocionar sense parlar i que en té prou amb estirar els dits de la mà per captar l’atenció. En definitiva, el ball de Sara Baras no necessita context, el ball de Sara Baras fa volar la imaginació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Visa pour l’Image marcat per la guerra de Gaza

Perpinyà
música

La Fireluche i Joan-Lluís Lluís estrenaran l’experiment ‘Pareidolia’ al sisè cicle El Generador

girona
TEATRE

Croàcia celebra la Diada de Catalunya amb el record de Pau Casals a la Casa Blanca

BARCELONA
Llibres

El nou projecte editorial d’Abacus Futur publicarà 250 novetats en català i castellà el 2025

Barcelona
cinema

Tres clàssics per celebrar els 90 anys de Sophia Loren

Barcelona
TEATRE

El tàndem Galceran-Belbel tensa la comèdia amb una situació de terror

BARCELONA
cinema

El 36è Festival de Cinema de Girona estrena la primera part dijous

Girona
cinema

Steven Soderbergh i Geoffrey Rush visitaran Sitges

Barcelona
ARTS EN VIU

Rècord: Barcelona supera els tres milions d’espectadors

BARCELONA